Nakon skupa u Srbu: U Donjem Lapcu ukradena dvojezična ploča!
Foto: AP

istraga u toku

Nakon skupa u Srbu: U Donjem Lapcu ukradena dvojezična ploča!

Podsetimo, članovi antifašističkih udruženja iz čitave Hrvatske i predstavnici SNV-a sa skupa kod spomenika Ustanku u Srbu okupili su se u subotu kao bi obeležili Dan ustanka naroda Hrvatske...

Objavljeno:

Nestanak ploče s nazivom mesta Donji Lapac, pisanog latinicom i ćirilicom, u noći između 29. i 30. jula policija vodi kao krađu i traži počinitelja, ali, kažu u Ličko-senjskoj Policiijskoj upravi, kriminalistička obrada bi mogla pokazati da se radi o nekom drugom krivičnom delu, a ne običnoj krađi.

Zamenica portparolke PU Kristina Orešković rekla je u ponedeljak Hini da je za sada nepoznat počinitelj koji je skinuo ploču s imenom Donjeg Lapca uz državni put 218, pisanu dvojezično, latinicom i ćirilicom. Za njim se traga, te se u međuvremenu očekuje i odštetni zahtev Hrvatskih putara, počinitelju, koje upravljaju državnim putevima.

- Za sada se delo vodi kao krađa, ali vrlo je verovatno da kriminalistička obrada pokaže da se radi o nekom drugom kaznenom delu, a ne o klasičnoj krađi, ali za sada je prerano da bi se drugačije okarakterisalo to krivično delo- rekla je Orešković i dodala da će se "tek videti šta će iz toga proizaći".

STATUS DALMATINKE O KOJEM PRIČA CEO SVET: Zaključiš da si ograničen dalmatinskim mentalitetom i gadiš se sam sebi!

Naime, iako policija još ne pojašnjava dovodi li u vezu krađu ploče sa subotnjim događajima u Srbu, koji se nalazi na putu Donji Lapac – Knin, gde su jedni slavili 76. godišnjicu Dan ustanka naroda Like, a drugi protiv proslave protestovali, lokalno stanovništvo dovodi to u vezu.

Načelnik opštine Donji Lapac Ilija Obradović smatra međutim da time ne treba da se bavi ni Opština ni njeni stanovnici, već isključivo policija i Državno oTužilaštvo.

- Znamo da je ploča tokom dana tamo bila, a da je u večernjim satima nestala, ali nam nije poznato ima li svedoka jer se ona nalazila oko 500 metara od prve kuće, a za njeno uklanjanje je bilo dovoljno odvrnuti pokoji šaraf, ali se ništa nije ni čulo - rekao je Obradović.

Načelnikov je stav da građanima treba biti nebitno koje su namere počinitelja, da je država ta koja treba otkriti počinitelje i njihove namere, te ih kazniti da se spreči ponavljanje toga, jer je ovom kraju potreban mirni suživot, istakao je, a ne tenzije.

Smatra da je za načelnika i u novom četvorogodišnjem razdoblju ponovno izabran pre svega zbog toga što je "učinio sve da ljude pomiri i da stanovnike svih nacionalnosti povuče u jedini ispravan smer, a to je," istakao je, "zajednička borba za opstanak ove sredine u kojoj je ostalo možda sada već samo hiljadu, najviše 1500 ljudi".

Prisetio se Obradović dana kada je pre tri godine prvi put bila postavljena dvojezična ploča i odmah "nestala", prvog dana. Verovatno kao suvenir, ali je od tada bio mir, kaže. Sada, kad je nestala drugi put, načelnik je rekao kako, s dozom cinizma, poziva poduzetnike da počnu izrađivati dvojezičnu ploču kao suvenir i pokažu počiniteljima da im je "posao uzaludan i samo na njihovu sramotu". Tim pre, dodaje, jer su Hrvatske ulice o trošku svih, odmah sutradan već postavile novu dvojezičnu ploču.

(Espreso.co.rs / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.