Ministar policije: Uzrok požara oko Splita je otvoreni plamen ili žar!
Foto: EPA

istraga u toku

Ministar policije: Uzrok požara oko Splita je otvoreni plamen ili žar!

Izgorelo je, kako je rekao, i 13 starih i nenenaseljenih kuća, kao i 18 automobila i četiri teretna vozila, 11 maslinika, dva plastenika i staklenik

Objavljeno:

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je danas da je uzrok velikog požara na području između Omiša i Splita otvoreni plamen ili žar.

- Prema mišljenju inspektora za zaštitu od požara i veštaka iz centra za zaštitu požara možemo isključiti dalekovod kao uzrok. Zaključak je da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar - rekao je ministar na sednici vlade.

On je naveo da je otkriveno da je centar požara bio u Tugarima i dodao da je u toku istraga o odgovornima za izbijanje požara. Iznoseći podatke iz preliminarnog izveštaja splitsko-dalmatinske policije, Božinović je rekao da su u požaru potpuno izgorele tri kuće, a 33 delimično. Izgorelo je, kako je rekao, i 13 starih i nenenaseljenih kuća, kao i 18 automobila i četiri teretna vozila, 11 maslinika, dva plastenika i staklenik.

PAKAO U DALMACIJI: Jedna fotografija opisuje koliko je ozbiljna situacija u Hrvatskoj! (FOTO)

- Najveći uzrok širenja požara bila je jaka bura - dodao je ministar.

On je rekao da je na gašenju požara između Omiša i Splita, koji je izbio u noći s nedelje na ponedeljak, bilo angažovano oko 800 vatrogasaca sa 162 vozila, a uz njih je bilo i 400 pripadnika MUP-a.

foto: Reuters

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban danas je doneo odluku o proglašenju elementarne nepogode za područje zahvaćeno požarom.

Krstičević nije došao na sednicu vlade

Zanimljivo je i da danas na sednicu vlade nije došao ministar odbrane Damir Krstičević koji je u jeku požara koji su pogodili Dalmaciju podneo ostavku zbog kritika predsednice države Kolinde Grabar Kitarović da vojska nije bila na vreme uključena u gašenje požara.

foto: Beta/Dario Grzelj

Premijer Andrej Plenković odbio je Krstičeviću ostavku i više puta pohvalio njegov angažman. On je i danas na sednici Vlade rekao da čvrsto ostaje pri stavu da ne prihvata ostavku. Predsednica Grabar-Kitarović takođe je stala uz Krstičevića objasnivši da kritika nije bile upućena njemu.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.