KATAKLIZMA U HRVATSKOJ: Vatra guta celo primorje, očajnička borba da plamen ne uđe u Split! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters/Antonio Bronić

najveći požar u novijoj istoriji

KATAKLIZMA U HRVATSKOJ: Vatra guta celo primorje, očajnička borba da plamen ne uđe u Split! (FOTO) (VIDEO)

Prema procenama hrvatskih medija, učinak požara je kataklizmičan - vatra je progutala 4.500 hektara guste borove šume, makije, niskog rastinja i maslinjaka

Objavljeno:

Nezapamćen požar zahvatio je hrvatsko primorje, mobilisani su vatrogasci u celoj Dalmaciji, a stižu i ekipe iz ostalih delova države.

U jednom trenutku, sinoć, učinilo se da vatra nezadrživo prodire i u sam grad Split, te da predstoji katastrofa biblijskih razmera, ali vatrogasci i narod su ipak nekako uspeli da spasu svoj grad.

Nekoliko osoba je zbog gutanja dima primljeno u bolnicu, a bila su ugrožena tri kvarta.

foto: Reuters/Antonio Bronić

Vatrogasci su se cele noći borili sa stihijom, a jutros su u akciju ponovo uključeni i kanaderi, avioni za gašenje požara.

Prema procenama hrvatskih medija, učinak požara je kataklizmičan - vatra je progutala 4.500 hektara guste borove šume, makije, niskog rastinja i maslinjaka.

foto: Reuters/Antonio Bronić

- Za 24 sata primili smo više od 5.000 poziva. Od 3.30 sati stanje na požarištu malo se smirilo jer nam se smilovao vetar - rekli su u požarnom Centru za Jutarnji.hr.

- Ne znamo kako će se sve dalje odvijati. Ovo je kataklizma, u svojih 36 godina staža nikada nisam imao gori požar. Gasićemo ga danima - rekao je dežurni vatrogasac.

Rano jutros u Split se uputilo 50 vatrogasnih vozila sa 250 vatrogasaca iz svih delova Hrvatske. Samo iz Zagreba krenuo je konvoj od 30 vozila.

foto: Reuters/Antonio Bronić

Pored Splita i okoline, požar je zahvatio i desetine drugih lokacija u hrvatskom priobalju.

U ponedjeljak uveče izbio je požar na brdu Trtar u nadomak Šibenika. Bura nosi pepeo sve do centra Šibenika, a u gradu se oseća miris paljevine.

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.