OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA SFRJ: Jovanka Broz je bila ta koja je UPRAVLJALA DRŽAVOM, ZATO SU JE I SKLONILI!
Foto: Profimedia

ekskluzivno

OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA SFRJ: Jovanka Broz je bila ta koja je UPRAVLJALA DRŽAVOM, ZATO SU JE I SKLONILI!

U nastavcima objavljujemo godinama skrivani dokument iz arhiva Predsedništva SFRJ o životu crvene elite i Tita i Jovanke

Objavljeno: 10:02h

Godina je 1981. Josip Broz Tito, doživotni predsednik bivše SFRJ, mrtav je nešto više od 10 meseci... Državni vrh, okupljen u Savezni savet za zaštitu ustavnog poretka, vrhovno telo koje se bavi najtajnijm pitanjima državne sigurnosti, diskretno se okupilo u Zagrebu. Na čelu im je drug Svileni, Hrvat Vladimir Bakarić. Tema tajnog sastank samo je jedna: Titova odbačena supruga Jovanka Budisavljević.

Udovica Broz, koja je poslednje godine Titova života, provela u političkoj i fizičkoj izolaciji od supruga i javnosti, preti objavljivanjem memoara te, nakon godina ćutanja, javnim i brutalnim napadom na one koje drži krivcima za svoje progonstvo. Panika je zbog udovice velika.

foto: Beta

Upravo započinje jedan od najdramatičnijih političkih obračuna u poslednjoj dekadi postojanja SFRJ. Portal Express.hr objavljuje godinama skrivani, veliki dokument iz arhiva Predsedništva SFRJ. On daje šokantni uvid u dotad nepoznati i mistični svet ‘crvene elite’ te braka maršala Tita i drugarice Jovanke.

PONAŠANJE I DELOVANJE JOVANKE BROZ DO 1974. GODINE (DO OBRAZOVANJA KOMISIJE SKJ)

Postoje izjave bračnog para Pavla i Bebe Martinec iz Zagreba da je Jovanka Broz za vreme rata, krajem 1942. i početkom 1943. godine (oko šest meseci) bila u Zagrebu pod lažnim imenom i izmišljenom biografijom. Ovaj bračni par je izneo da ju je u njihov stan doveo Pavlov brat Ivan Martinec. Sumnjaju da je bila povezana sa policijom i kao takva ubačena u partizane

Jovanka Budisavljević je nosilac "Partizanske spomenice 1941", Ordena za hrabrost, Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima, Ordena bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem, Ordena za vojne zasluge sa srebrnim mačevima i Ordena jugoslovenske zvezde sa lentom. "Partizanska spomenica 1941" dodeljena joj je 1. decembra 1972. godine rešenjem (broj 17/7-150) Personalne uprave Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu. Josip Broz Tito je aprila 1952. godine stupio u brak sa Jovankom Budisavljević, koja je udajom uzela prezime svoga supruga – Broz. Početak mešanja Jovanke Broz u državničke poslove Predsednika Republike Jovanka Broz prvi put putuje sa Predsednikom Republike u inostranstvo prilikom njegove posete zemljama Azije i Afrike 1958. i 1959. godine (8 zemalja). Prilikom tog putovanja ona se počela intenzivnije angažovati u razgovorima Predsednika Republike i članova naših zvaničnih delegacija oko suštinskih pitanja posete tim zemljama.

Jovanka Broz je tada, prvi put, u ime žena Jugoslavije vodila zvanične razgovore sa predstavnicama ženskih organizacija u zemljama koje je posećivao Predsednik Republike. U vezi sa ovim posetama, tražila je i dobijala sve materijale političkog, privrednog i drugog karaktera, a u značajnoj meri i operativnog karaktera. Zahtevala je da se za nju posebno obrađuju i detaljniji materijali istorijskog, turističkog i kulturnog karaktera, kao i detaljnije informacije o svim domaćim ličnostima sa kojima će dolaziti u kontakt.

foto: AP/Darko Vojinović

Puno angažovanje Jovanke Broz zapaža se početkom 1974. godine prilikom posete Indiji, Bangladešu i Siriji. Tada je, u prisustvu Predsednika Republike, tražila ne samo smenjivanje lekara, nego je i rešavala pitanja smeštaja, ishrane, poklona, pa čak određivala ko će ići u prethodnicu i slično. Posle njene intervencije došlo je do izostavljanja nekih lica iz sastava delegacije koji su ranije bili predviđeno (na primer, Miloš Melovski). Posebna karakteristika ponašanja Jovanke Broz, piše u svojoj izjavi Šokorac, bila je opsesija ceremonijalnom i raskošću iz čega su proizlazili mnogi preveliki i nepotrebni troškovi, kao i moralno-političke posledice u smislu kompromitacije ugleda Predsednika Republike i državnog rukovodstva uopšte. Dr. Kušić dalje kaže da se Jovanka Broz aktivno mešala i ostvarivala dominantan uticaj prilikom pravljenja protokolarnih programa za državne posete našoj zemlji, tako da je "sve ono što je bilo prepompezno i razbacivanje uglavnom bilo po njenim sugestijama ili onih koji su joj ugađali".

foto: Profimedia

Ivan Mišković, general-pukovnik u penziji, ranije načelnik Uprave bezbednosti Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu i specijalni savetnik Predsednika Republike i Vrhovnog komandanta oružanih snaga za pitanje bezbednosti, u svojoj pribelešci konstatuje da se Jovanka Broz direktno mešala u državne poslove, da je lažima i intrigama pokušavala da utiče na kadrovska rešenja, da je davala svoje ocene o političkim ljudima, događajima i zbivanjima i da je otežavala (sabotirala) Predsedniku Republike izvršavanje njegovih državnih i političkih funkcija.

Mišković iznosi da je Jovanka Broz činila sve da Predsedniku Republike onemogući dobijanje objektivnih informacija. Nastojala je ("ne samo ona") da razbije i u svoje ruke uzme (preko pukovnika Rusića) kontraobaveštajnu službu JNA i slično, što joj je delimično bilo i uspelo. Navodi da je Jovanka Broz jednom prilikom od njega tražila da izvrši "jedan posao" suprotno stavu Predsednika Republike. Kada joj je on odgovorio da je na dužnosti kod Predsednika Republike i da izvršava samo njegova naređenja i odluke, a da njoj stoji na raspolaganju kao supruzi Predsednika Republike i da će učiniti sve da u domu u kome živi bude bezbedna, Jovanka Broz je zajapureno rekla: "A tako, druže!". Dodaje da se od tada ispoljava njena netrpeljivost prema njemu.

(Espreso.co.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.