Stižu rezultati lokalnih izbora: Bandić opet na čelu Zagreba!
Foto: Beta

u rijeci drugi krug

Stižu rezultati lokalnih izbora: Bandić opet na čelu Zagreba!

U Hrvatskoj su održani lokalni izbori na kojima su građani odlučivali ko će biti u predstavničkoj i izvršnoj vlasti u naredne četiri godine

Objavljeno:

Rezultati na osnovu obrađenih 98,04 biračkih mesta u Zagrebu pokazali su da je dosadašnji prvi čovek Zagreba Milan Bandić osvojio 30,96 odsto glasova.

Kandidatkinja koalicije SDP-HNS-HSS-HSU-Naprijed Hrvatska-SU Anka Mrak Taritaš osvojila je 24,41 odsto glasova, objavilo je Državno izborno poverenstvo.

Kako se navodi, u Osijeku, Splitu i Rijeci obrađeno je 100 odsto biračkih mesta. U Osijeku, kandidat za gradonačelnika koga je predložila grupa građana Ivan Vrkić osvojio je 37,05, dok je kandidat HDZ-a Ivana Šojat osvojila 17,17 odsto glasova birača.

"ON JE POBEDIO": Hrvatski državni vrh na misi posvećenoj Stepincu Najviše glasova u Splitu osvojio je kandidat HGS-PG-NG Željko Kerum - 30,40, dok je HDZ-ov kandidat Andro Krstulović Opara osvojio 26,10 odsto glasova. U drugom krugu izbora za gradonačelnika u Rijeci boriće se kandidat SDP-PGS-HSU-IDS-LABURISTI-SDSS-HSS Vojko Obersne i kandidat grupe glasača Hrvoje Burić koji su osvojili 40,88, odnosno 17,66 odsto glasova birača. U Hrvatskoj su održani lokalni izbori na kojima su građani odlučivali ko će biti u predstavničkoj i izvršnoj vlasti u naredne četiri godine.

Predsednik Srpskog narodnog veća i potpredsednik SDSS Milorad Pupovac izjavio da su rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj veoma dobri po srpsku zajednicu.

On je naveo da srpska zajednica ima u 10 županija zamenike župana, kojih SDSS ima samostalno u šest, a u dve - u koaliciji sa partnerima.

foto: Beta

- Imamo 16 predsednika opština i načelnika opština, imamo veliki broj zamenika načelnika i zamenika gradonačelnika i sasvim sigurno više od 200 poslaničkih mesta u skupštinama županija, gradova i opština - rekao je Pupovac. Na izborima je na biračkim spiskovima bilo 67.000 Srba manje zato što nije mogao da glasa onaj ko ne živi u Hrvatskoj i ne javlja se na svakih pet odnosno svake tri godine, a Pupovac kaže da je to uticalo pre svega na stvaranje atmosfere straha i zabrinutosti u vezi sa pitanjem šta će biti sa ostvarivanjem biračkih prava.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.