UMRO MIRO BOGDANOVIĆ: Odlazak Srbina kome je Tuđman lično upropastio život
Foto: Profimedia

poznati dalmatinski kuvar i ugostitelj

UMRO MIRO BOGDANOVIĆ: Odlazak Srbina kome je Tuđman lično upropastio život

Bogdanović je bio osnivač Dalmatinske akcije, regionalne stranke koja je u vremenima ludih devedesetih bila trn u oku tadašnjeg državnog vrha zbog naglašenog regionalizma

Objavljeno:

Juče je u Splitu nakon duge i teške bolesti preminuo Miro Bogdanović, poznati dalmatinski kuvar i vlasnik nekoliko čuvenih splitskih restorana. Osim po kulinarskim umećima, Bogdanović je bio poznat i kao osnivač Dalmatinske akcije, regionalne stranke koja je u vremenima ludih devedesetih bila trn u oku tadašnjeg državnog vrha zbog naglašenog regionalizma.

On je rođen u Splitu 1954. godine, gde je proveo ceo život. Otac mu je bio oficir JNA koji se prekomandom iz Srbije doselio u Split. Kada je počeo rat Miro Bogdanović je imao ugostiteljski objekt Stefanel u centru Splita. Nekoliko puta početkom devedeseth, na njegove objekte bačene su bombe, a istraga je obavljana radi reda.

foto: Printscreen/youtube/Gastro Bajter

Iako je bio jedna od brojnih žrtava srpske nacionalnosti u to doba, za razliku od mnogih, nikada nije otišao iz Splita. Šta više, politički se aktivirao osnovavši Dalmatinsku akciju. Zbog svog političkog angažmana uskoro je završio na optuženičkoj klupi i to ni manje ni više nego pod optužbama za terorizam.

"Tuđmanov hir mi je uništio život" Stranačke prostorije Dalmatinske akcije uništene su nakon što je eksplodirala tempirana bomba 28. septembra 1993. godine. Članovi stranke optuženi su za postavljanje bombe, a sledećih godina javnost je svjedočila jednom od najpoznatijih montiranih procesa u novijoj hrvatskoj istorjiji. Bogdanović je u zatvoru proveo dva meseca, a tek 1999. godine tragikomični proces je došao kraju, a svi optuženi su oslobođeni optužbi.

"Do izbornih promena 2000. bio sam isključen iz svih društvenih zbivanja. Ja sam bio osoba non grata. Nije mi uspeo ni jedan posao, svi su me izbegavali, okretali glavu od mene. Moja najbliža rodbina nije vjerovala da zaista nemam nikakve veze s terorizmom.

Ugostiteljski posao mi je potpuno upropašten, deca su patila u školi zbog izolacije i provokacija, moja supruga je doživela mnoge užasne trenutke. Triput sam pretučen, ukrali su mi auto. Posledice su strašne. I sada sam kod nekih ljudi potpuno omražen. Niko za to nije odgovarao. Sve bez ikakvog razloga, ni zbog čega. Zbog hira Franje Tuđmana i njegove klike posebno sam propatio niz godina. Zbog političke ocene da su regionalne stranke najveći neprijatelji Hrvatske, uništene su naše karijere i životi, uništena je Dalmatinska akcija", u intervjuu za Nacional, davne 2005. godine, rekao je Miro Bogdanović koji je upravo tih dana tužio Hrvatsku. Bogdanović je pre rata važio za dobrog ugostitelj, ali i imućnog čoveka. Nakonšto je 1993. godine izašao iz zatvora morao je da proda Stefanel jer je bio finansijski uništen.

Poslednjih petnaestak godina Bogdanović se borio s dijabetesom koji je sve više uzimao maha. Pred kraj života, umesto po političkom maltretiranju, Bogdanović je u javnosti bio poznat po onome što je radio ceo život - kulinarstvu. Bio je organizator međunarodnog kulinarskog festivala "Biser mora", kao i brojnih drugih manifestacija.

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.