IZAZVAO HAOS U SLOVENIJI: Ustaša Tompson rasprodao karte, ali koncert i dalje neizvestan!
Foto: Youtube printscreen

Neizvesnost

IZAZVAO HAOS U SLOVENIJI: Ustaša Tompson rasprodao karte, ali koncert i dalje neizvestan!

Vode se rasprave na najvišem nivou o tome da li da se Thompsonu dozvoli da nastupa u Sloveniji
Objavljeno: 14:55h

Koncert Marka Perkovića Tompsona koji bi se trebao održati u Mariboru ove subote još nije siguran iako su karte za njega rasprodate jer neka udruženja i stranke traže zabranu nastupa "kontroverznog hrvatskog muzičara", izveštavaju slovenski mediji.

Zabranu je još pre mesec dana predložio mariborski gradonačelnik Andrej Fištravec, rekavši da u tom gradu nema mesta ikonografiji koja izaziva podele i potstiče "fašizam", a neke zadruge su prikupljale potpise za otkazivanje koncerta.

Kako piše mariborski list "Večer", moglo bi se dogoditi da konačnu odluku o održavanju ili otkazivanju koncerta donese u četvrtak gradsko veće Maribora u kojemu Fištravec ima tanku većinu, i to na poziv dveju manjih udruga, Fronte za Maribor i stranke TRS.

Tompsonov mariborski koncert bio bi prvi njegov nastup u Sloveniji, a prema navodima medija deo dobiti išao bi u dobrotvorne svrhe.

DRAMA U SABORU: Petrov podneo ostavku, jedino rešenje izbori!

Na pitanje treba li Perkovićev mariborski koncert zabraniti i što o tome misle morali su za mariborski list odgovoriti i predsednik države Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar, te predsednik parlamenta Milan Brglez.

Pahora, koji je nekad vodio vladu i stranku Socijalnih demokrata (SD) danas uvrštavaju u politički centar, pa je njegov odgovor bio uravnoteženo-neutralan.

- Predsednik republike nije poznavalac muzike Marka Perkovića Tompsona, ali su mu poznata Thompsonova politička gledišta i on ih odbija - poručeno je iz Pahorova ureda, ali uz dodatak kako je zadatak organizatora koncerta da se pobrine za red i mir, te da na koncertu ne dođe do nezakonitih ispada ili izjava.

Iz kancelarije premijera Mire Cerara za "Večer" su odgovorili kako predsednik vlade "odbija svaki govor mržnje", te da "ne podržava koncerte ili mitinge koji šire mržnju ili takvu retoriku".

Komentar je imao i Mitja Bervar, predsednik parlamentarnog Državnog veća, izrazivši zabrinutost reperkusijama koje bi to moglo imati za bilateralne odnose Slovenije i Hrvatske.

- U Sloveniji imamo dosta svoje netolerancije, pa je ne moramo još i uvoziti - naveo je Bervar, dodavši da treba ispitati bi li Perkovićev koncert bio u skladu sa slovenskim zakonima i ustavom.

- Organizatori koncerta moraju preuzeti odgovornost pred celom Slovenijom, naročito u svetlu trenutnih političkih i dobrosusedskih odnosa s Hrvatskom, - kazao je Bervar.

Perković je ovih dana dao više intervjua za slovenske medije, uključujući i Slovensku državnu televiziju, u kojima je osporavao teze koje iznose one koji se zauzimaju za zabranu njegovih koncerata, a o svemu se već duže vremena na slovenskim društvenim mrežama vode polemike, često politički intonirane i zavisne od stranačke i ideološke afilijacije, kao i etničke pripadnosti raspravljača.

Simpatizeri stranaka levice u njima su skloni teškoće Perkovića s nastupima u inostranstvu povezati s njegovim navodnim "opravdavanjem" ustaša, "klerikalizmom" i tekstovima koji šire "netoleranciju", dok diskutanti s desnice tvrde kako slovenskim "levim elitama" zapravo smeta njegov "patriotizam" koje je navodno i u Sloveniji nepopularno iskazivati.

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.