TUĐMANOVA ČUKUN-ČUKUN-ČUKUNBABA SPALJENA KAO VEŠTICA! Neverovatno otkriće drma Hrvatsku!
Foto: Profimedia

šokantno

TUĐMANOVA ČUKUN-ČUKUN-ČUKUNBABA SPALJENA KAO VEŠTICA! Neverovatno otkriće drma Hrvatsku!

Jedna teorija kaže da su Tuđmanovi bili Nemci i zapravo su Dojčmani, a ne Tuđmani
Objavljeno:

Bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman neiscrpna je inspiracija za mnoga istraživanja o njemu i njegovoj porodici.

Jedna teorija kaže da su Tuđmanovi bili Nemci i zapravo su Dojčmani, a ne Tuđmani. Ali ima i drugih teorija.

- Na čuvenom Harvardu rekao mi je neki Jevrej za jednog međunarodnog skupa kako je moje prezime iranskog porekla jer ‘taj - man u vašem prezimenu nije ni nemačkog ni jevrejskog porekla - izjavio je svojevremeno Franjo Tuđman.

foto: Profimedia

Prvi hrvatski predsednik interesovao se za poreklo svog prezimena. Njegova je porodica devedesetih godina, nakon što je on postao prvi hrvatski predsednik, postala najmoćnija u zemlji. Od istoričara koji nije smeo napustiti SFRJ kako ne bi širio nacionalističke ideje i koji nije smeo javno istupati Franjo Tuđman postao je autoritativni čelnik nezavisne Hrvatske. Imao je veliku moć nad celim sistemom. Krojio je zakone prema potrebama svoje porodice i prijatelja.

foto: Profimedia

Njegovi su roditelji rođeni u susednim mestima. Porodica Tuđman potiče iz Hrvatskog zagorja, iz okoline Oroslavja, odnosno sela Žejinci. Najviše ih se rodilo tamo u poslednjih stotinu godina. Prvi zapis ovog prezimena je iz 16. veka, tačnije iz 1598. godine. U popisu kraljevskog poreza u Pušći na susedgradskom vlastelinstvu u vlasništvu Suzane Ratthkay stoji da na posedu žive kmetovi Andrija, Mihael i Lovro Toczman (Točman).

Naučnici smatraju da je reč upravo o današnjem prezimenu Tuđman. Kmet Andrija, koji je radio na posedu vlastelinke Dore Konjske, upisan je kao Tucman, dakle verovatno Tučman. To se prezime ponavlja i 1747. godine. Supruga Stjepana Tucmana iz Pušće bila je optužena da je veštica, copernica, pa su je spalili. Navodno je bila jedna od posljednjih koja je tako završila. Sedam godina pre Gupca započeli bunu Tuđmanovi su preci bili gnevni kmetovi koji su se pobunili protiv vlastelina sedam godina pre nego što je Matija Gubec započeo seljačku bunu.

Naime, u dokumentima o napadu na kuriju Petra Petričevića u Gornjoj Stubici. Petričević je bio poslušnik Franje Tahyja. Kmetovi su, besni na Tahyja, spalili Petričevićevo imanje, stoku su ukrali i posekli voćnjak. Petričević je uspeo pobeći. Kaptol je povodom napada pozvao na svedočenje o zločinu sve kmetove vlastelinke Uršule Meknyczer koji su navodno napali kuriju. Među njima su bili Jure (Jurko) i Urban Tocman sa sinovima Gašparom i Ivanom te Andrija Tocman iz Kupljenova. Iste godine spominju se Jurko, Andrija i Urban Tocman kao kmetovi koji su svedočili o okrutnostima Franje Tahyja, bana Petra Erdodyja i plemića Rattkaya.

foto: Profimedia

Prezime Tuđman nastalo od iskrivljene verzije Tucmana Tocmani se spominju i u dokumentima iz 1574. godine. Navodi se osam porodica tog prezimena, od Kupljenova do Puščanske Dubrave, Igrišča i Koščakovca. U Kupljenovu je živio Ivan Točman (Johannes Tochman). Bio je kmet vlastelinske obitelji Meknyczer. Neki naučnici smatraju da je prezime Tucman, odnosno Tocman, jednostavno iskrivljeno tokom godina pa su tako nastali Tuđmani. Moguće je da je prezime Točman nastalo od prezimena Dočman, što pak dolazi od nadimka Dojčman, tj. Nijemac. Nema, doduše, podataka o tome odakle su Točmani ili Toczmani došli u Hrvatsko zagorje.

Prezime Tucman još postoji, takođe u Zagorju, ali nešto južnije od Tuđmana. Nalazimo ih u Kupljenovu, Pojatnom, Zaprešiću i Zagrebu.

foto: Profimedia

(Espreso.co.rs / express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.