NOVA BRUKA: Potomci ustaša opet u Blajburgu slave ustaštvo
Foto: Fonet

okupiće se hiljade ljudi

NOVA BRUKA: Potomci ustaša opet u Blajburgu slave ustaštvo

Decenijama je blajburško okupljanje bilo manifestacija slavljenja ustaštva
Objavljeno: 10:54h

Već decenijama potomci ustaša i njihovi obožavatelji dolaze na blajburško polje žaleći za trenutkom kada su konačno morali da polože oružje.

Na poljani pored austrijskog gradica Blajburga i danas će se okupiti hiljade ljudi, koji će doći da se prisete kako su njihovi preci, u danima nakon završetka Drugog svetskog rata, boreći se bežali pred partizanskim jedinicama, piše Index.hr.

STOP USTASCHA: Panika u Austriji zbog Blajburga, Hrvatska žestoko podeljena!

Gotovo svi koji dođu u Blajburg žaliće za ustašama, ali mogli bi se prisetiti i četnika, nedićevaca, Čerkeza, Kozaka, slovenskih domobrana i belogardejaca koji su preživeli kapitulaciju Italije dve godine ranije.

Svi su oni u istim kolonama bežali pred partizanima, usput se boreći, čime su se i zvanično stavili izvan zaštite ratnog prava, jer rat je već zvanično bio gotov, nadajući se da će ih britanska vojska prihvatiti.

No, Britanci su ih predali Narodno oslobodilačkoj vojsci Jugoslavije, poštujuci saveznički dogovor da se saborci nacista moraju predati onoj vojsci protiv koje su se borili, podseća Index.hrt.

Sam Blajburg nije bio mesto kažnjavanja zločinaca, niti zločina nad nevinima, jer bilo je i takvih među onima koji su s tim vojskama bežali, ali je najbliže što su mogli prići nekadašnjoj Jugoslaviji i obeležiti svoju predaju.

Decenijama je blajburško okupljanje bilo manifestacija slavljenja ustaštva, a Blajburgom se nazivala odmazda partizana koja je usledila nakon što su kolone zarobljenika prešle jugoslavensku granicu. Ispravnije bi bilo Blajburgom nazivati samo predaju, jer na tom polju u austrijskoj nedođiji nikakav zločin nije počinjen, navodi se u tekstu Indexa.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.