KOLINDA PORUČILA IZ VUKOVARA: Ne treba glumiti prijateljstvo, ali moramo prestati da sejemo klice novih zala!
Foto: Nebojša Mandić

Potreban je novi iskorak

KOLINDA PORUČILA IZ VUKOVARA: Ne treba glumiti prijateljstvo, ali moramo prestati da sejemo klice novih zala!

Grabar-Kitarović je poručila da Hrvatska želi da gradi saradnju u duhu dobrosusedskih odnosa
Objavljeno: 11:59h

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je u Vukovaru da je vreme da Srbija i Hrvatska podvuku crtu i počnu da grade odnose međusobnog uvažavanja.

Grabar-Kitarović je poručila da Hrvatska želi da gradi saradnju u duhu dobrosusedskih odnosa.

foto: Beta

- Želimo pomoći Srbiji da što pre uđe u Evropsku uniju, štiteći dakako hrvatske nacionalne interese. Pritom ne treba glumiti prijateljstvo, jer da bi do toga došlo još će mnogo vode proteći Dunavom. Ali, radi interesa i dobrobiti i hrvatskog i srpskog naroda, i obe države, a i radi stabilnosti jugoistoka Evrope, imamo obavezu učiniti sve da izgrađujemo što bolje odnose - rekla je Grabar-Kitarović u Vukovaru, prenela je u saopštenju njena pres služba.

foto: Beta

Posle Svečane sinjske alke, koja je ove godine održana u Vukovaru, predsednica je izrazila pijetet prema hrvatskim braniteljima iz rata 1990-tih i poručila da prošlost ne treba zaboraviti, ali da Hrvatska ne želi da ostane "zarobljena" u njoj.

- Isto očekujemo i od Srbije. Moramo prestati da se stalno vraćamo u Drugi svetski rat i sejemo klice novih zala. Želimo ići napred i gledati u budućnost - naglasila je Grabar-Kitarović.

foto: Nebojša Mandić

Ona je rekla da je "vreme da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu da grade odnose međusobnog uvažavanja".

- Kao hrvatska predsednica, ali i kao majka, ne želim da ikada više ijedna majka tuguje za detetom poginulim u ratu. Učiniću sve što je potrebno da sačuvamo mir i stabilnost, a za to je ključan nov iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima - istakla je predsednika.

foto: Reuters

U tom konntekstu, ona je navela rešenje problema pronalaska nestalih, pitanje takozvane univerzalne jurisdikcije Srbije, aktivno rešavanje graničnoga pitanja i promovisanje prava nacionalnih manjina, posebno prava Hrvata u Srbiji za koje je rekla da želi da budu na nivou onih prava koja imaju Srbi u Hrvatskoj.

foto: Nebojša Mandić
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.