4 ZEMLJE U REGIONU POGODIO SNAŽAN ZEMLJOTRES: Jedan posebno PREPAO ljude, a rečeno i da li Srbija treba da STRAHUJE
Zemljotresi u regoinu, Foto: EPA ABIR SULTAN ap jabrili

zemljotres

4 ZEMLJE U REGIONU POGODIO SNAŽAN ZEMLJOTRES: Jedan posebno PREPAO ljude, a rečeno i da li Srbija treba da STRAHUJE

Čak četiri zemlje u regionu su zabeležile zemljotres u poslednjih nedelju dana na svojim teritorijama

Objavljeno:

Niz različitih zemljotresa u regionu dogodio se u poslednjih sedam dana te zabrinuo građane našeg područja.

Prvi jači zemljotres koji je odjeknuo u javnosti jeste onaj jačine 1,5 stepeni po Rihteru registrovan 14. februara ove godine oko 16 časova na 24 kilometara od Zagreba.

Imajući u vidu zagrebači i petrinjski zemljotres su odneli živote i naneli i dalje nepopravljivu materijalnu štetu - građani u Sisku i dalje žive u kontenjerima čekajući obnovu svojih domova - strah od moguće opasnosti u Hrvatskoj je porastao.

Nedelju dana posle seizmografi Seizmološke službe Hrvatske zabeležili su zemljotres magnitude 2,6 stepeni Rihterove skale kod Pelješca. Dok je danas, 22. februara 2024. godine, zabeleženo čak četiri zemljotresa u istoj regiji.

U jutarnjim satima, oko pet časova registrovan je potres jačine 3,8 stepeni po Rihteru kod Pelješca koji se osetio i u Naumu, prenela je Hina. Potom dva slabija potresa jačine 2,6 stepeni kod istog grada, da bi oko sedam sati zabeležen zemljotres jačine čak četiri stepena Rihterove skale.

Iako nema informacija o materijalnoj šteti, strah se jeste proširio, što je i racionalno sagledavajući trusnost tog našeg regiona u poslednjih nekoliko godina.

Pored Hrvatske i dve bivše jugoslovenske države pogođene zemljotresom

Istog dana kada je Hrvatsku pogodilo četiri zemljotresa i u Crnoj Gori jačine 2,2 stepena.

Ipak zemljotres koji je posebno zabrinuo region, da su i seizmolozi u Srbiji morali da daju svoj komentar, jeste onaj na 10 kilometara od Sarajeva 19. februara oko 9.20 časova jačine 4,2 stepena. Da bi se istog dana u Sarajevu dogodio i jedan slabiji - 2,9 stepeni.

Građanke i građani su se oglašavali povodom prvog zemljotresa na internetu govoreći o strahu koji se kod njih probudio, a čak postoji i snimak voditeljke Televizije Sarajevo Vanje Semić koja se na sekundu zaledila usled potresa.

No, da bi smirili javnost seizmolozi su se oglasili, a među njima i srpska seizmološkinja Slavica Radovanović koja je istakla da za Srbiju kao i region nema potrebe da se stvara panika.

Mi jesmo zemlja u kojoj ima zemljotresa, mi smo seizmički aktivni, zna se koliki su naši zemljotresi najjači, a ovakav zemljotres kakav je bio u Sarajevu nije neuobičajen za taj prostor, uslovno rečeno, rekla je Radanović za Telegraf.

Zemljotres
Zemljotresfoto: Profimedia

Zapaženi zemljotres u Grčkoj

Među nekoliko zemljotresa u regionu zabeležen je i jačine 4 stepena po Rihteru pogodio je 19. februara 2024. godine grčko ostrvo Krit.

Zemljotres je bio na dubini od 10 kilometara, ali nije bilo veće materijalne štete.

Iako je zabeležno više jačih zemljotresa na "trusnom području Balkana" prema seizmolozima nema potrebe za panikom.

Bonus video:

00:14

ZEMLJOTRES U SRBIJI: Zatreslo se tlo tokom noći na dubini od 3 kilometra

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.