DRAMA U SABORU: Petrov podneo ostavku, jedino rešenje izbori!
Foto: Reuters

vlada nema legitimitet

DRAMA U SABORU: Petrov podneo ostavku, jedino rešenje izbori!

Petrov je podneo ostavku nakon pauze rekavši da su jedino rešenje za krizu novi izbori, a dužnost predsednika Sabora preuzima jedan od potpredsednika iz redova HDZ-a, Željko Reiner
Objavljeno: 14:39h

Hrvatski sabor danas nije podržao predlog opozicije da se izglasa nepoverenje ministru finansija Zdravku Mariću, a glasanje je pokazalo da zasad niko nema parlamentarnu većinu od 76 poslanika.

Do najavljenog glasanja o poverenju predsedniku Sabora Božu Petrovu iz Mosta ipak neće doći, jer je on sam podneo ostavku na tu funkciju.

Petrov je podneo ostavku nakon pauze rekavši da su jedino rešenje za krizu novi izbori, a dužnost predsednika Sabora preuzima jedan od potpredsednika iz redova HDZ-a, Željko Reiner.

75:75! Kontroverzni ministar se provukao, niko nema većinu!

Za opoziv Marića koji je zbog krize u Agrokoru inicirala opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) glasalo je 75 poslanika, a isto toliko ih je bilo protiv. Poslanici su se izjašnjavali pojedinačno, prozivkom.

Smenu Marića podržao je i Most, a iako su najavljivali da će imati većinu od 76 poslanika za opoziv ministra za kojeg tvrde da je u sukobu interesa zbog Agrokora, to se nije dogodilo.

foto: Beta

- Želim da se obratim građanima i građankama, glasanje o ministru Mariću je pokazalo da nemamo većinu u Saboru i da imamo krizu vlasti. Krizu je izazvao premijer Plenković koji štiti ministra Marića. Stao je u zaštitu svega spomenutog u Agrokoru. Plenković nema politički legitimitet da vodi Vladu jer nema dovoljan broj zastupnika. Vlada je krnja - rekao je Petrov.

Plenković: Velika pobeda

Nakon što hrvatski Sabor nije uspeo da izglasa nepoverenje ministru finansija Zdravku Mariću, pred novinare u zgradi vlade izašao je premijer Andrej Plenković koji je odmah proglasio veliku pobedu.

foto: Reuters

- Most i opozijca u tome nisu uspeli i doživeli su politički poraz i to javnost mora da zna. Ova rasprava pokazala je da postoje snage koje su u stanju na temelju pamfleta i fabrikovanih podataka da presuđuju o političkim sudbinama, bez da se ovi drugi mogu obraniti - rekao je Plenković i dodao da je "ovo je bio pokušaj destabilizacije Vlade".

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.