SRBI U HRVATSKOJ PROSLAVILI BOŽIĆ: Liturgije u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Karlovcu...
Božić, Foto: Nenad Kostić

vernici

SRBI U HRVATSKOJ PROSLAVILI BOŽIĆ: Liturgije u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Karlovcu...

Protojerej-stavrofor Duško Spasojević pročitao je vernicima Božićnu poslanicu poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfirija u kojoj se ističe važnost detinjstva i deteta u čijem se liku Bog spustio na zemlju

Objavljeno:

Vernici koji slave Božić po julijanskom kalendaru širom Hrvatske obeležili su danas praznik Hristovog rođenja.

U Zagrebu je liturgija održana u sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg, a predvodio ju je episkop Kirilo, prenosi Hrvatska radio televizija.

Na božićnoj liturgiji u hramu Preobraženja gospodnjeg, na kojoj su se okupili vernici iz Zagreba i okoline, episkop Kirilo poručio je da je čovek most između vidljivog i nevidljivog sveta, i pozvao vernike na širenje mira i ljubavi prema bližnjem.

Protojerej-stavrofor Duško Spasojević pročitao je vernicima Božićnu poslanicu poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfirija u kojoj se ističe važnost detinjstva i deteta u čijem se liku Bog spustio na zemlju.

"Otkrivenje Božje upućeno je upravo detetu u nama", istaknuto je u poslanici uz čestitku: "Mir Božji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!"

Poručio je da je dete bez roditeljske ljubavi, brige i zaštite bespomoćno, a da je Isus po svojoj ljudskoj prirodi takođe bio bespomoćan.

Božić, Hram Svetog Save
foto: Nenad Kostić

"On nije došao na svet da gospodari, nego da bude svima sluga i da sebe žrtvuje za život i spasenje sveta. On ne želi da ga se bojimo, ulazi u naša srca i osvaja ih, ali ne strahom, ne dokazima svoje božanske moći, već isključivo ljubavlju", istakao je srpski patrijarh.

On je u poslanici upozorio da se danas u svetu, bez griže savesti, ubija desetine hiljada dece.

"Nije važno čija su to deca, palestinska, jevrejska, arapska, ruska ili ukrajinska, ili neka druga, među njima, i srpska deca. Samim tim što su deca, ona pripadaju gospodaru, ali i svima nama", poručio je patrijarh.

On je dodao i da su odrasli uspeli stvoriti društvo u kojem je sve više i dece nasilnika, dece zločinaca, o čemu dovoljno govori primer škole Vladislav Ribnikar u Beogradu, i pozvao sve na pokajničku molitvu za decu.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac čestitao je Božić pravoslavnim vernicima.

"Osećamo neizmernu sreću, zadovoljstvo i to želimo da podelimo sa svim ljudima s kojima živimo. Svima želim sve najbolje, a pravoslavnim vernicima želim sretan Božić. Želim nama u Hrvatskoj više usklađenosti i razgovora o stvarima koje su od zajedničkog interesa i više posvećenosti onome što su naša važna životna pitanja", dodao je Pupovac.

Božićnu liturgiju u hramu svetog Nikolaja u Rijeci predvodio je riječki paroh Mićo Kostić.

Tradicionalna božićna liturgija služena je i u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Osijeku. Okupljenima je poručeno kako je Božić dan koji je stvorio Gospodin da mu se vernici vesele. I da nije slučajno što praznovanje Božića i božićno vreme traju od kraja stare, a završavaju početkom nove godine jer upravo s Isusom Kristom završava staro i počinje novo.

Božić, Badnje veče, Badnji dan
foto: Stefan Stojanović

"I upravo iz tog razloga za nas Božić nije samo puko praznovanje, forma, običaji ili tradicija, već realni susret s Gospodom na svetoj liturgiji kroz euharistiju, kroz svete tajne", rekao je protojerej Aleksandar Đuranović, osječki paroh.

Božićnu liturgiju Eparhije gornjokarlovačke u crkvi svetog Nikole predvodio je episkop Gerasim Popović, a božićnu poslanicu pročitao je jerej Saša Lončina.

Pravoslavci čine pet odsto stanovništva grada Karlovca, a Eparhija gornjokarlovačka najveća je na području Hrvatske, a obuhvata Liku, Baniju, Kordun, Gorski kotar, Hrvatsko primorje, dve istarske parohije i Marindol u Sloveniji, podseća HRT.

Bonus video:

02:18

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN

(Espreso/Telegraf.rs/M.P./Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.