I ONI POMERAJU STAROSNU GRANICU ZA PENZIJU: Promena se odnosi na jednu kategoriju budućih penzionera
Penzioneri, Foto: Beta/Dragan Gojić

PENZIONERI

I ONI POMERAJU STAROSNU GRANICU ZA PENZIJU: Promena se odnosi na jednu kategoriju budućih penzionera

Mornari ili vojni policajci za svakih 12 meseci provedenih na dužnosti stiču 15 meseci penzionog staža

Objavljeno:

Ministarstvo odbrane Hrvatske uputilo je u javnu raspravu predlog izmena Zakona o službi u Oružanim snagama kojima se za vojnike i mornare starosna granica za sticanje prava na odlazak iz službe (u penziju) podiže sa sadašnjih 45 na 50 godina.

U promene Zakona se ide zato da bi svi vojnici nakon završetka svoje vojne službe imali pravo da odu u punu penziju, stoji u obrazloženju ovog predloga, prenosi zagrebački Jutarnji list.

1 / 4 Foto: Beta / Dragan Gojić

Bez obzira na to što vojnici imaju beneficirani radni staž, na primer, pripadnici gardijskih brigada, mornari ili vojni policajci za svakih 12 meseci provedenih na dužnosti stiču 15 meseci penzionog staža, dok se pirotehničarima ili vojnicima koji služe u mirovnim misijama u stranim zemljama svakih 12 računa kao 18 meseci penzionog staža, nekim pripadnicima Oružanih snaga vojna služba po sili zakona prestaje pre nego što uspeju da skupe dovoljno staža kako bi odmah po odlasku iz vojske mogli da aktiviraju pravo za odlazak u penziju, piše list.

Izmena Zakona je predložena po hitnom postupku da vojnici kojima će vojna služba završiti već 31. decembra ove godine ne bi ostali bez prava na penziju.

Odluka da vojnici pet godina duže ostaju u službi neće pomoći samo njihovom lakšem ostvarivanju prava na odlazak u penziju, već će pomoći i Oružanim snagama koje se suočavaju sa sve slabijim interesom za ulazak u vojnu službu, podseća zagrebački dnevnik.

Bonus video:

08:15

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić saopštili nove mere, povećanje plata i penzija

(Espreso / Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.