POTRESNE REČI RODITELJA UBIJENE MIHAELE ĆE VAS OSTAVITI U SUZAMA: Nedavno je trebala da proslavi 21. rođendan...
Mihaela Berak, Foto: Printscreen/Facebook / Mihaela Berak

UBIO JE POLICAJAC?

POTRESNE REČI RODITELJA UBIJENE MIHAELE ĆE VAS OSTAVITI U SUZAMA: Nedavno je trebala da proslavi 21. rođendan...

21. septembra uveče Marko Smažil, policajac koji je tek mesec i po ranije dobio službeni pištolj je, kako se sumnja, upucao Mihaelu Berak

Objavljeno:

Mihaela Berak nedavno je trebalo da proslavi 21. rođendan. Njen život naglo je završen 21. septembra ove godine kada ju je, kako se sumnja, iz službenog pištolja ubio mladi policajac Marko Smažil, s kojim se kratko viđala.

Mihaela je rođena 18. novembra 2002. godine u Osijeku. Bila je odlična učenica tokom celog školovanja. Njena mama Jadranka kaže da je bila radosna devojka koja je oko sebe uvek širila sreću.

„Naša Miha, naša radost, sve naše. Ona je bila dete koje je oko sebe širilo pozitivu, okružena uvek prijateljima, ambiciozna, uvek smo suprug i ja znali reći da je imala svoj stav, od vremena kad je išla u vrtić znala je šta će da obuče… Pa sve do upisa na fakultet, kad je u sebi prepoznala onaj osećaj da želi da pomaže ljudima, da želi biti sa decom koja nemaju roditeljsko staranje, da želi podršku ženama koje su zlostavljane, koje su u sigurnim kućama, da svima njima pruži potrebnu podršku…“, rekla je Mihaelina majka kroz suze u emisiji „Nedjeljom u 2“, na HRT.

„Uvek je verovala u dobro“

„Tatu je zvala tajo, mamu je zvala mamice. I u onim trenucima kad je bilo najteže, ona je znala prići i uvek onim svojim lepim, crnim okicama pogledati, s puno razumevanja, saslušati… Uvek je verovala u dobro, znala je da ima dobro u ljudima. Mislila je da je svet jedno sigurno mesto. Bila je toliko puna dobrote i vedrine, borac za pravdu. Jednom joj je profesorka rekla – pa ti si pravi harambaša, ti si ženski harambaša. I to je bila naša Miha“, ispričala je kroz suze njena majka.

Jadranka se prisetila kako je Mihaela želela ove godine da položi vozački.

„I sama je radila po tri posla i svugde gde je radila, svi su imali samo lepe reči. Nismo mogli pojmiti da se ona više neće vratiti na naša vrata. Ponekad se nadam, pogledam naveče kad se probudim, možda se pojavi i kaže: ‘Mama, to je bila šala, vratila sam se’. Ne možemo, ne možemo da shvatimo da našeg deteta više nema. To je nemoguće“, neutešna je Mihaelina majka.

Mihaela Berak
Mihaela Berak foto: Printscreen/Facebook / Mihaela Berak

Roditelji ubijene devojke kažu i da im do danas, gotovo tri meseca nakon ubistva, niko iz policije nije izrazio saučešće.

„Pokušaj zataškavanja, pre toga laganje da je sama izvršila samoubistvo, to je nama samo dodatno ozljeđivana rana. Mi znamo svoje dete, niko nije mogao da pojmi to što se plasiralo u medijima. Ne mogu shvatiti da je neko to mogao tako da plasira“, kaže majka.

„Mi smo saznali ko je Mihaelu ubio kad smo došli na patologiju. Mi smo sve iz medija čuli, nismo mogli doći sebi. Mi smo izgubili dete, koje nam niko ne može vratiti, ali taj nedostatak poštovanja prema žrtvi, prema roditeljima, sestri… je nešto što podjednako boli. Nikad nam saučešće nisu izjavili. Niko“, zaključuju Mihaelini roditelji.

Šta se dogodilo kobne noći?

Podsetimo, 21. septembra uveče Marko Smažil, policajac koji je tek mesec i po ranije dobio službeni pištolj je, kako se sumnja, upucao Mihaelu Berak. Smažil je sam prijavio njenu smrt, isprva tvrdeći da se ubila.

Osječka policija je utvrdila da se radi o ubistvu iz nehata, odnosno ubistvo je policija okarakterisala kao blaže krivično delo dovođenja u opasnost opšteopasnom radnjom ili sredstvom. Međutim, istog dana Državno tužilaštvo je prekvalifikovalo slučaj u ubistvo koje je Smažil počinio namerno.

Osumnjičeni za ubistvo mlade Mihaele
Osumnjičeni za ubistvo mlade Mihaelefoto: Printscreen/Instagram/marko_smazil

Iz DORH-a su prošli mesec za Index potvrdili da je Smažil još u zatvoru. Prema Protokolu o zajedničkom radu policije i Državnog tužilaštva u krivičnim predmetima, policija sama odlučuje o postupanju u tom slučaju. Takođe, iz DORH-a su potvrdili da neće istraživati osječku policiju, čiji je šef Krunoslav Patača u nekoliko navrata branio zaključak policijskog krim-istraživanja.

Bonus video:

01:10

KO SU PROFLAJERI I DA LI MOGU SPREČITI UBISTVO?

(Espreso/ Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.