UHAPŠEN VOĐA MEĐUNARODNOG NARKO-KARTELA: Nenad "PAO" u Istanbulu!
Policija / ilustracija, Foto: Reuters Huseyin Aldemir

hapšenje u turskoj

UHAPŠEN VOĐA MEĐUNARODNOG NARKO-KARTELA: Nenad "PAO" u Istanbulu!

Vrednost prodane droge u Hrvatskoj iznosi najmanje 1,6 miliona evra

Objavljeno: 13:57h

Ministar unutarnjih poslova Turske Ali Jerlikaja objavilo je da je u Istanbulu uhapšen hrvatski državljanin Nenad Petrak, vođa međunarodnog narko kartela.

Ministar Jerlikaja je na društvenim mrežama objavio da je Petrak uhapšen u istanbulskoj četvrti Uskudar. Istaknuo je da je Petrak vođa međunarodnog narko-kartela koji prebacuje drogu iz Južne Amerike u Evropu i distribuira je po Evropi.

Vrednost prodane droge u Hrvatskoj iznosi najmanje 1,6 miliona evra.

Istragom je obuhvaćeno 19 hrvatskih državljana, a osim prvookrivljenog Nenada Petraka, poduzetnika iz Zagreba koji je tražen zbog sudelovanja u pokušaju ubistva Josipa Čubelića sredinom aprila ove godine, jedan od okrivljenih je i Filip Romić, koji je pobegao u Dubai, ali je uhapšen pri povratku u BiH.

Petrak se tereti da je od 12. decembra 2019. do 3. februara 2023. na području Hrvatske, Španije, Holandije, Nemačke, Francuske, Italije, Crne Gore, Kolumbije i Sijera Leonea, povezao u zajedničko delovanje ostale članove skupine radi kontinuirane nabave velikih količina kokaina iz Kolumbije, Sijera Leonea i Španije, krijumčarenja te droge brodovima i njene daljnje prodaje na području Evropske unije.

Takođe je na području Španije, Francuske, Nemačke, Italije, Crne Gore i Hrvatske okupio ekipu radi kontinuirane nabave i prodaje marihuane i hašiša.

Istragom je obuhvaćeno 19 osoba, među njima i jedna žena.

Petraka sumnjiče kako je dogovorio u Južnoj Americi nabavu, prevoz i primopredaju kokaina koji je prodavao kupcima iz država članica EU.

S Tomislavom Miletićem, Antom Varnicom i Jerkom Radićem osigurao je potreban novac za kupovinu kokaina, dok je s osobama iz Srbije dogovorio da će obaviti prevoz droge za osam posto njene vrednosti.

Uz njega su u grupi koja se bavila švercom droge i boksač Ante Varnica i Jerko Radić.

Droga / Ilustracija
Droga / Ilustracijafoto: MUP Srbije

U halama skladištili dorgu

Petrak je po USKOK-u organizovao kupovinu većih količina hašiša i marihuane u Španiji i Crnoj Gori te prodaju u državama EU.

Izdavao je naloge Miletiću u Alikanteu, Damjanu Puljeku u Granadi, osobama kodnih imena Rakanica u Madridu, Superman u Barseloni i Sakaria u Bilbaou da organiziraju skladištenje droge. S Varnicom, Radićem, Juranićem, Romićem, Mrđenom, Džekom i Putinom dogovoren je transport droge do kupaca.

Navodi se da je on dogovarao i cenu prevoza, te određivao gde i kada će se obavljati utovar i isporuka naručene droge, kao i rute kretanja teretnih vozila radi izbegavanja policije i pronalaska droge, sumnja USKOK.

Miletić i društvo su u unajmljenim stanovima i halama na području Barselone, Almerije, Alikantea, Bilbaoa, Madrida, Valencije i Granade skladištili marihuanu i hašiš, dok su četvorica okrivljenika po uputi Petraka u Španjolskoj kupili trgovačko društvo "Transports Kayla Maria 2007" i kao imovinu društva upisali teretna i priključna vozila s posebno izrađenim spremnicima za krijumčarenje većih količina droge.

U begu su još i Vlade Brkić (56) iz Ljubuškog, Ivan Bogić (41) iz Lećevice, ali za Brkića već postoje saznanja gde se skriva i nije isključeno da bi i on uskoro mogao pasti u ruke policiji.

00:41

Hapšenje braće Hofman u luksuznom restoranu

(Espreso / Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.