EVROPA TRAGA ZA VIŠE OD 50 OPASNIH KRIMINALACA: Među njima DVA HRVATA, JEDAN SRBIN, a ima i žena, OVO je cela lista
Policija, ilustracija, Foto: MUP Srbije

lista najtraženijih

EVROPA TRAGA ZA VIŠE OD 50 OPASNIH KRIMINALACA: Među njima DVA HRVATA, JEDAN SRBIN, a ima i žena, OVO je cela lista

Objavljena lista za najtraženijim beguncima na prostoru Evrope

Objavljeno:

Evropska mreža timova za aktivno traganje za beguncima (ENFAST) pokrenula je kampanju za najtraženijim beguncima u Evropskoj uniji 2023. godine, a na novom popisu traženih kriminalaca nalaze se dvojica hrvatskih i četvoro slovenačkih državljana i jedan Srbin koga traži Luksemburg.

Cilj ovogodišnje kampanje koju podupire Evropol je povećavanje svesti javnosti o beguncima koji se traže zbog teških krivičnih dela. Na novom popisu traženih kriminalaca objavljeno je više od pedeset begunaca povezanih s najtežim nedelima poput ubistava, trgovine ljudima, oružanih pljački i sajber kriminala, a na popisu su se našli i hrvatski državljani Davor Čizmok (43) i Tomislav Drmić (30).

Hrvatska policija ističe da se za Čizmokom traga zbog dva dela teškog ubistva, a za Drmićem zbog zločinačkog udruživanja, počinjenja krivičnog dela u sastavu zločinačkog udruženja, neovlašćene proizvodnje i prometa drogama i nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih naprava.

Hapšenje, ilustracija
Hapšenje, ilustracijafoto: MUP Srbije

Čizmok je u februaru ove godine osuđen na 34 godine zatvora zbog teškog ubistva Pere Martića i njegove prijateljice Jadranke Modrić u nekadašnjem osječkom hotelu Turist 2004. godine, ali se nije pojavio na izricanju presude. Drmić, begunac od hrvatskog pravosuđa, koji se dovodi u vezu s trgovinom drogom i oružjem, pobegao je u aprilu ove godine i iz Bosne i Hercegovine. Prema pisanju medija, nestao je sa svoje sarajevske adrese kada su bosanskohercegovački policajci došli po njega kako bi ga izručili Hrvatskoj.

ENFAST i Evropol pozvali su građane EU da u sklopu ovogodišnje akcije posete Evropolovu mrežnu stranicu najtraženijih begunaca i pregledaju slike kako bi videli i prepoznali nekoga od njih. Tema ovogodišnje kampanje je omogućavanje građanima da se uključe u priču putem anonimne dojave i da sami postanu superheroji.

Na listi potencijalno opasnih begunaca je Mladen Samardžija iz Slovenije, koji je označen kao član Kavačkog klana iz Crne Gore. Njemu se na teret stavlja zločinačko udruživanje, kao i trgovina drogom.

Na spisku najtraženijih begunaca iz Slovenije su i dve žene Marina Kramberger i Eva Zamenčikova.

Marina se sumnjiči da se lažno predstavljala i na taj način ubedila više osoba da joj prebace veću količinu novca, dok je Eva optužena da je naručila ubistvo supruga za koje je bila spremna da plati čak 50.000 evra. Ona je htela da supruga prijavi kao nestalo lice i tako dobije celu kuću.

Poslednji na listi iz Slovenije je Robert Okoličani, za kojim je međunarodna poternica raspisana zbog uspostavljanja, organizovanja i pružanja podrške kriminalnoj terorističkoj organizaciji.

Hapšenje, ilustracija
Hapšenje, ilustracijafoto: MUP

Na naslovnoj strani, kao prvi na listi se nalazi Saša Bibić, koji ima srpsko državljanstvo, i koji koristi lažno ime Spiridon Sikiotis. Optužen je za pokušaj ubistva.

Kako se navodi na sajtu, u istrazi za pokušaj ubistva ga potražuje Luksemburg traži Bibića, za koga se sumnja da je učestvovao u krivičnom delu, koja se dogodilo u glavnom gradu Luksemburga 19. aprila 2023. godine.

Dodaje se da je Bibić sa saučesnikom provalio u stan, koji se nalazi na drugom spratu stambene zgrade, gde je izvršio ubistvo u pokušaju ubodom oštećene šrafcigerom, pre nego što je pobegao sa lica mesta sa brojnim komadima ukradenog nakita.

Pojašnjavajući kako funkcioniše Evropolova mrežna stranica, policija navodi da anonimnu dojavu dobija ENFAST, evropska mreža policajaca iz nacionalnih timova za traženje begunaca koja može odmah da deluje kako bi locirali i uhapsili begunce.

Konačan spisak možete pogledati na ovom linku.

Bonus video:

00:41

Hapšenje braće Hofman u luksuznom restoranu

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.