KOLINDA SE BACALA NA PUTINA... Hrvatski ministar pokušao da OPRAVDA poljubac nemačkoj koleginici, pa UDARIO ŽESTOKO
Neprijatna scena između Radmana i Berbokove, Foto: Printscreen/X/@RashoVeljkov1

skandalu nikad kraja

KOLINDA SE BACALA NA PUTINA... Hrvatski ministar pokušao da OPRAVDA poljubac nemačkoj koleginici, pa UDARIO ŽESTOKO

„To je bio nespretan pokušaj pozdrava sa koleginicom sa kojom se znam već dve godine, uvek se pozdravimo“, objasnio je Gordan Grlić Radman

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je da predsednik Republike „sigurno“ ima suprotnu politiku od politike Vlade, a objasnio je i kako je njegov poljubac nemačkoj kolegici Analeni Berbok „bio nespretan pokušaj pozdrava“.

Vlada ima proevropsku, prosavezničku, pronatovsku politiku, a predsednik prorusku, antievropsku politiku, i to je bilo očigledno na Opštoj skupštini UN-a u septembru“, rekao je ministar na skupštinskoj raspravi o sastancima Evropskog saveta održanim od aprila do oktobra, a o čemu je poslanike izvestio premijer, piše N1.

Naveo je i kako je Zoran Milanović, kad se govorilo o rezoluciji o humanitarnom primirju u Gazi, rekao da je znao da se nešto događa, ali da nije reagovao. Zašto, ako mu je taj dokument bio važan, upitao se i kazao da je predsednik to pratio na način koji bi mogao da se nazove političkim voajerizmom.

Zoran Milanović
Zoran Milanovićfoto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„Predsednik je imao u ruci jedan cvet, kamilicu i onda je kidao latice, vole, me ne vole me, javiće mi se, neće“, izjavio je.

Na Putina se „bacala“ bivša predsednica

Na ministarevo prozivanje predsednika, Dalija Orešković (Centar) je rekla da se na ruskog predsednika Putina „bacala“ bivša predsednica Kolinda Grabar Kitarović, a da je on recitovao poeziju sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom.

„Vi ste sve neadekvatno kontekstualizovali, govorimo o mirnodobskom vremenu, kada su svi komunicirali“, odgovorio joj je ministar.

Skandalozno je da predsednika, bez argumenata, optužujete za antievropsku i prorusku politiku, rekao mu je Nino Raspudić (Most).

Ministar je odbacio opozicione kritike zbog glasanja Hrvatske protiv Rezolucije o humanitarnom primirju u Gazi.

„Vlada je donela apsolutno pravilnu odluku kad nije glasala za nju“, istakao je.

Deo opozicije je kroz višesatnu raspravu je kritikovala glasanje Hrvatske, ustrajavajući na odgovorima da li je izraelsko bombardovanje Gaze u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, hoće li Hrvatska tražiti prekid vatre i tako dalje?

„Hrvatska je za mir, ali ne ovakvom rezolucijom, koja je kukavičje jaje, zaštita civilnog stanovništva je interes“, poručio je ministar.

Opoziciji, koja je ustrajala da se spoljna politika sukreira, rekao je kako ne postoji mehanizam odlučivanja, niti konsultacija, koji bi govorio da je nešto tako nužno. „To je stvar i predsednika, ako želi da sarađuje, dobro je došao, samo što on ne želi da sarađuje“, kazao je.

Mrak Taritaš: Šta ste hteli da postignete poljupcem nemačkoj ministarki?

U raspravi, koja je često izlazila izvan okvira, pa završila i na uvredama, Anka Mrak Taritaš (Glas) pitala je ministra šta je hteo da postigne poljupcem nemačkoj ministarki spoljnih poslova Analeni Berbok, zbog čega je, tvrdi, dospeo na sve svetske televizije.

„To je bio nespretan pokušaj pozdrava sa koleginicom sa kojom se znam već dve godine, uvek se pozdravimo“, objasnio je.

„Ako to ne smeta nemačkoj ministarki, ne znam zašto smeta vama, to je bio kurtoazni pozdrav koji je, možda, bio nespretan, u Nemačkoj je to nevažno“, izjavio je Grlić Radman.

Međutim, njegov istup je zasmetao Peđi Grbinu (SDP) koji ga je nazvao „seljačinom“. „Ovakva seljačina, koji je izvređao Hrvatsku, sve nas, (…) opisuje pa nakon svega vređa, a vi ne reagujete“, prozvao je Grbin predsedavajućeg Antu Sanadera, nakon što besno vikao Grliću Radmanu da isključi mikrofon, kako bi mogao da se javi za reč.

“Zašto se derete, ponašali ste se kao poslednji uličar, koji je to način da ministra tako vređate, nazivate ga ‘seljačino’”, uzvratio mu je Sanader.

Grlić Radman je pak Grbinov istup nazvao nečuvenim, kazavši da se pokazao kao nasilnik i siledžija, koji je, možda, hteo i da ga udari.

Neka mu to ide na čast, poručio je ministar.

Bonus video:

00:07

Kolinda slavi titulu Hrvata

(Espreso/ N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.