UMRO IVAN FAKTOR!
Sveće, Foto: Godong / robertharding / Profimedia

tuga

UMRO IVAN FAKTOR!

Saopšteno je da je preminuo Ivan Faktor

Objavljeno:

Preminuo je Ivan Faktor (70), jedan od najznačajnijih umetnika na polju eksperimentalnog filma i performer koji je snimio razaranje Osijeka 90-ih, stvorivši trajnu i emotivnu posvećenost gradu, ali i zapis nehumanosti, prenosi Index.hr.

Filmska, umetnička i performansna scena u Hrvatskoj izgubila je jednog od najznačajnijih umetnika na polju eksperimentalnog filma, izvođača i konceptualnog autora Ivana Faktora, saopštio je u nedelju Hrvatski filmski savez (HFS). Faktor je rođen 1953. godine u slavonskom selu Crnac, kojem je ostao veran celog života, a u svet umetnosti ušao je sedamdesetih godina prošlog veka eksperimentalnim dokumentarnim filmovima.

Ubrzo je počeo da se izražava kroz performanse, instalacije i u fotografiji i videu, dok je opet bio u skladu sa strukturalističkom idejom minimalizma.

Sveće
Svećefoto: Profimedia

„Samo jedno od radova po kojima pamtimo Faktora iz perioda njegovog stvaralačkog uspona je njegov hrabri doprinos iz 90-ih, kada je bez narativa i deskriptivnosti zabilježio razaranje Osijeka, stvarajući trajnu i emotivnu posvetu gradu, ali i rekord nečovječnosti“, naveo je HFS.

Bonus video:

00:17

Sahrana Milke Stojanović

(Espreso/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.