ZVALI SU GA FRA SOTONA: Tražio je od učiteljice da odabere jedno srpsko dete. Devojčica mu je prišla, a on ju je podigao na sto...
Foto: Wikipedia

monstrum kakav se ne rađa

ZVALI SU GA FRA SOTONA: Tražio je od učiteljice da odabere jedno srpsko dete. Devojčica mu je prišla, a on ju je podigao na sto...

Učiteljica je, misleći da sveštenik želi da dete nešto odrecituje, odabrala malu Radojku Glamočanin...
Objavljeno: 16:30h

Njegovo ime je značilo strah i gađenje. Među Srbima, Jevrejima, Romima. Ali i među Nemcima, Hrvatima, pa čak i među ustašama. Zvali su ga jednostavno "Fra Sotona". Jer to što je on uradio, može da uradi samo Đavo lično.

Miroslav Filipović, sveštenik katoličke crkve, pripadnik franjevačkog reda, najozloglašeniji je ratni zločinac na području bivše Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata.

Rođen u Jajcu 1915. godine, 1938. postaje sveštenik i ulazi u franjevački manastir Petrićevac u Banja Luci.

Zadojen ekstremnim nacionalizmom i krivom slikom religije koju je propovedao, on se 1942. pridružuje ustašama, u čijoj vojsci postaje kapelan.

Ovo što sledi je kratak pregled zločina koje je ovaj monstrum počinio.

Već na početku je ostalo zapisano da je učestvovao u pokolju oko 2.300 civila u Banja Luci. Ljudi su ubijani sekirama i krampovima.

foto: Wikipedia

U selu Šargovcu se desio jedan od najužasnijih zločina u istoriji. Glavni u ovom pokolju bio je upravo Fra Sotona.

On je sa nekoliko ustaša ušao u lokalnu školu, gde je zatekao 52 dece, na času.

Ušli su u jedno odeljenje, sasvim pristojno pozdravili učiteljicu i decu, a Filipović je zamolio nastavnicu da odabere jedno dete.

Pošto je lično poznavala sveštenika, a i u tom kraju je bio poznat, do tada ni po čemu lošem, ona je mislila da on želi da mu dete nešto odrecituje. Odabrala je malu Radojku Glamočanin.

Dete je svešteniku prišlo bez straha i stalo ispred njega. Fra Sotona je uzeo dete, podigao je na učiteljičin sto, i naglim pokretom joj je prerezao vrat nožem.

- Ustaše, ovo ja u ime Boga pokrštavam ove izrode, i vi sledite moj put. Ja primam sav greh na svoju dušu, a vas ću ispovediti i rešiti svih greha - vikao je Sotona, dok je sa ustašama klao preostalu decu, nasred časa.

Nastavnica je ostala živa, ali je zbog prizora kojem je prisustvovala poludela.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.