PALO 25 LITARA KIŠE U POLA SATA, A I DALJE TOPLO: Snažno nevreme brzo došlo u REGION, a NAJGORE tek sledi (VIDEO)
Pljusak u Splitu i okolini, Foto: PrintScreen/ Facebook/ BiH meteo

nevreme u hrvatskoj

PALO 25 LITARA KIŠE U POLA SATA, A I DALJE TOPLO: Snažno nevreme brzo došlo u REGION, a NAJGORE tek sledi (VIDEO)

Pljusak u Splitu i okolini iznenadio je građane, a nevreme pogodilo je i Sloveniju

Objavljeno:

Jutros oko devet sati Split je pogodio kratkotrajni, ali jaki pljusak praćen grmljavinom. Spustilo se nebo na zemlju i izazvalo teški haos na gradskim saobraćajnicama, piše Slobodna Dalmacija.

Nevreme na širem splitskom području prognostičar Bojan Lipovšćak opisuje kao "obilan pljusak" jer je palo 25 litara u pola sata. Mera kojom se pljusak kategoriše kao obilan, nastavlja prognostičar, jeste 10 litara u 15 minuta.

- Kanalizacijski sistem ne može da proguta toliku količinu vode. Dolaskom jeseni pada lišće i uz jugo koje je duvalo dolazi do začepljenja kanalizacije pa vidimo bujice vode na putu - rekao je.

Prognostičar nastavlja kako je od Vodica do Splita bila zona nestabilnosti i oblak se kretao od Šibenika prema Splitu, pa je klasičan nestabilan video došao nad hladniju podlogu i došlo je do konvekcije s toplim morskim vazduhom.

Padavine u Splitu meteorolog opisuje kao tropske s obzirom na visoku temperaturu vazduha od 19 i mora od 21 stepen što je posledica klimatskih promena koje su uzrok povećanja temperature u celoj atmosferi za stepen veće od uobičajene. Povećanje temperature dovodi do povećanje vlage u atmosferi i to nam se sada događa, nastavlja Lipovšćak:

- Imamo poremećaj s Golfskom strujom i strujanjem na Atlantiku. Mlazna struja na visini od 12 metara duva od američkog kontinenta prema području južnije od Islanda. Ciklon ispod Islanda dovodi velike količine toplog vazduha koji struji prema severu, ali ne i prema istoku jer ga blokira sibirski ciklon. Između dva ciklona se utisnuo anticiklon, takozvani Skandinavski bloking, koji ne dopušta premeštanje ciklona s Atlantika, južno od Islanda, prema istoku - objašnjava Bojan Lipovšćak.

Prema Hrvatskoj sada stižu velike količine padavina zabeležene već u Španiji i Velikoj Britaniji, a koje su posledica frontalne zone s Atlantika, nastavio je meteorolog:

- S Atlantika brzo putuju plitki cikloni i dolazi jako strujanje velike količine vlage koje ide od Meksičkog zaliva. Mlazna struja vuče taj topli vazduh prema Evropi, što nazivamo "atmosferskom rekom”.

Topli vazduh se sporo spušta prema jugu. Uz to, imamo i topli, suvi, saharski vazduh koji ide preko zapadnog dela Sredozemlja, puni se vlagom i preko Italije dolazi na hrvatsku obalu. Na planinama dolazi do vertikalnog dizanja vazduha i „fenskog efekta” kada se hladni vazduh topli, kondenzuje i dolazi do kiše.

Na severu bi trebalo da počnu pljuskovi jer će "atmosferska reka” noćas doći s Atlantika preko Alpa, kazao je Bojan Lipovšćak i temperatura će vrlo malo oscilirati.

- Afrika ne da, Island se ne miče tako da nema prodora hladnog vazduha sa severa prema jugu, piše Slobodna Dalmacija.

Nevreme i u Sloveniji

U Sloveniji, koja se već juče suočila s nevremenom, takođe očekuju obilne padavine i jak vetar, javlja N1 Slovenija.

Meteorolozi slovenske agencije za okolinu (Arso) za petak su izdali crveno upozorenje za gotovo celu državu.

Predviđaju da će u petak zemlju zahvatiti obilne padavine s lokalno jakim pljuskovima, a duvaće jak jugozapadni vetar.

Zbog približavanja obilnih padavina za petak je za gotovo celu Sloveniju izdato crveno upozorenje.

Samo središnja i jugoistočna Slovenija za petak ima narandžasto upozorenje.

More će tokom plime u petak ujutro poplaviti oko 50 cm, upozorava Arsa, prenosi sarajevski N1.

Bonus video:

01:40

VELIKO NEVREME U ŠPANIJI: Potop u većem delu zemlje, ima i mrtvih?

(Espreso/ Blic/Slobodna Dalmacija/ N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.