OVOME SE NIKO NIJE NADAO: Komšijama stiže HLADAN FRONT, temperatura NAGLO pada, a evo kog će se DATUMA ZABELETI
Zima, Foto: RINA

vremenska prognoza

OVOME SE NIKO NIJE NADAO: Komšijama stiže HLADAN FRONT, temperatura NAGLO pada, a evo kog će se DATUMA ZABELETI

Postepeno dolaženje hladnog talasa u Hrvatsku eskaliraće u nedelju

Objavljeno:

Širom Hrvatske pretežno je vedro, a umerene do povećane naoblačnosti ima na severnom Jadranu, lokalno u centralnom delu zemlje, gde ima i pojave magle. Iz HAK-a upozoravaju vozače da je vidljivost na mestima smanjena pa valja biti oprezan u saobraćaju.

U nastavku četvrtka malo kiše može pasti na severnom Jadranu i na planinama, prenosi Jutranji list. I petak i subota će uglavnom biti sunčani i suvi, tek uz retke padavine lokalno na severnom Jadranu i na planinama.

Nedelja pak doneti veliku promenu – naime, sa severozapada Evrope približiće se hladan front. Već od jutarnjih sati mogući su kiša i pljuskovi na severozapadu zemlje. Lokalno će biti obilnije padavine, uz pratnju grmljavine. Prema kraju nedelje i u noći na ponedeljak, kad dovoljno zahladni, kiša će na planinama preći u sneg. Temperature će na mestima u unutrašnjosti biti i desetak stepeni niže. Doći će do zahlađenja i na Jadranu, bura će duvati prvenstveno na severnom delu, a tokom noći će uglavnom da se proširi na veći deo Jadrana.

Zima
Zimafoto: RINA

I dok DHMZ prognozu snega zasad ograničava samo na najviše predele, slovenski portal „Neurje.si“ najavljuje više snega. Prognoziraju i malo veću količinu kiše za zapadni deo Slovenije u peridu od nedelje do ponedeljka.

Koristeći modele Evropskog centra za prognozu (ECMWF), zaključuje se kako će granica snežnih padavina pod uticajem ciklona pasti na oko 1.500 metara. Sneg će se, međutim, brzo topiti zbog visokih dnevnih temperatura, a samo zahlađenje ne bi trebalo da traje predugo, piše N1.

„I u četvrtak na istoku Hrvatske stabilno i natprosečno toplo, ali jutro sveže uz temperaturu vazduha oko 10 stepeni i mestimičnu maglu, naročito uz reke. Popodne će prolazno duvati do umeren jugozapadni vetar. Umereni jugozapadni vetar duvaće u popodnevnim satima biće i u centralnoj Hrvatskoj, a uz pretežno sunčano vreme temperatura će porasti do 26 stepeni. Jutro pak mirno, ponegde i maglovito“, kaže meteorolog Petra Mikuš Jurković.

Zima
Zimafoto: RINA

Magla će biti česta po kotlinama Hrvatske, gde se može i duže zadržati, a ovo vreme će biti i na severnom Jadranu.

Uglavnom sunčano i stabilno vreme na Jadranu zadržaće se do subote. U nedelju stiže izražena promena vremena – kiša će biti česta, lokalno su mogući i izraženi pljuskovi i grmljavina, a duvaće i mestimično jak vetar koji će u večernjim satima preći u buru i oluju.

I na kopnu u nedelju oblačnije, kišovitije i osetno svežije, a u noći na ponedeljak na planinama se očekuje i sneg. Ali u petak i subotu još stabilno i natprosečno toplo, ujutro ponegde i magla.

Bonus video:

01:25

Blaga zima ne ide u prilog Putinu

(Espreso/ Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.