DANAŠNJA PROGNOZA ZA HRVATSKU SE NIKOME NEĆE DOPASTI, PRETI IM HAOS: Za jedan deo zemlje izdato POSEBNO UPOZORENJE
Pljusak, Foto: Beta / Dragan Gojić

vremenska nepogoda

DANAŠNJA PROGNOZA ZA HRVATSKU SE NIKOME NEĆE DOPASTI, PRETI IM HAOS: Za jedan deo zemlje izdato POSEBNO UPOZORENJE

Juče je snažna promena nevremena zahvatila delove Jadrana i Slavonije

Objavljeno:

Promenjivo oblačno s mestimičnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, češće na Jadranu, u planinama te u unutrašnjosti Dalmacije, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za utorak.

Pljuskovi mogu biti jače izraženi uz obilnu padavinu u kratkom vremenu, posebno duž obale. Vetar povremeno umeren južni i jugozapadni, na Jadranu i jugo, mestimično i jako.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom od 23 do 28 stepeni Celzijusa, u planinama malo niža.

Za riječku regiju na snazi je tokom celog dana narandžasto upozorenje, koje označava opasno vreme. Meteoalarm je na snazi zbog mestimične obilnije kiše (> 50 mm), olujnih udara juga (> 65 km/h) i izraženijih pljuskova s grmljavinom uz obilnu padavinu.

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzrukovati veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini i na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom i u prometu", stoji u upozorenju za riječku regiju. Izdato je upozorenje i za jake udare vetra.

Za ostatak zemlje, osim osječke regije, na snazi je žuto upozorenje koje označava potencijalno opasno vreme.

1 / 4 Foto: Zorana Jevtić

DHMZ za sutra najavljuje promenljivo, u zapadnim krajevima i pretežno oblačno povremeno s kišom, a uglavnom na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom. Vetar slab do umeren jugozapadni i južni. Jutarnja temperatura vazduha od 12 do 16, na Jadranu između 18 i 22. Najviša dnevna od 20 do 26, na Jadranu između 23 i 28 °C.

Vreme će biti svežije do petka, kada nam opet dolazi pravo leto kao i postupno toplije i sunčanije vreme.

Do četvrtka će biti pljuskova i grmljavine, ponegde vrlo verovatno i tuče, olujnog nevremena, na Jadranu i juga i pijavica, a u nastavku dana stabilnije i sunčanije. Pritom već u utorak svuda svežije nego u ponedeljak, a u sredu najsvežije, javlja HRT.

"Do četvrtka na kopnu nastavak nestabilnog vremena s povremenom kišom, potom stabilnije, sunčanije i malo toplije. Sreda će biti najoblačniji i najsvežiji dan ovog dana s najvišom temperaturom oko 22 °C. Na Jadranu su nevremena moguće i u sredu, a u četvrtak još može tek lokalno zagrmeti u Dalmaciji. Od petka svuda sunčanije. Jug će slabeti, a u četvrtak će na severnom delu okrenuti na umerenu buru potom i severozapadnjak", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Juče je snažna promena nevremena zahvatila delove Jadrana i Slavonije.

Državni hidrometeorološki zavod objavio je satelitsku fotografiju nevremena koje je zahvatilo Dalmaciju.

"Pogled odozgora na nevreme koje je zahvatilo Dalmaciju, osobno splitsko područje te otoke Hvar, Brač, Lastovo... ", objavili su uz fotografiju nevremena.

Bonus video:

03:24

OLUJA NE BI USPELA BEZ NATO I SAD! Stević; Američki oficiri na čelu s Klarkom bili glavni organizatori

(Espreso/Net hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.