JAKO NEVREME STIGLO U HRVATSKU: Jak VETAR u Šibeniku rušio DRVEĆE, OLUJA napravila HAOS (VIDEO)
Nevreme / ilustracija, Foto: 192 Printscreen/ Instagram

stigla velika promena vremena

JAKO NEVREME STIGLO U HRVATSKU: Jak VETAR u Šibeniku rušio DRVEĆE, OLUJA napravila HAOS (VIDEO)

U Puli je došlo do porasta nivoa mora, pa su automobili u prvom redu do mora "zaplivali"

Objavljeno:

U Hrvatsku je stigla velika promena vremena. Nevreme je prepodne zahvatilo Istru, a poslepodne i srednji i južni Jadran.

- Na moru južno od Hvara nalazi se nekoliko olujnih nevremena koja će se u južnom toku kretati prvo prema Splitu, a zatim na području od Splita prema Dubrovniku i prema unutrašnjosti Dalmacije - objavila je Civilna zaštita, prenosi Index.hr.

U kasnim poslepodnevnim satima kiša, a ponegde i obilna kiša, zahvatila je srednju i južnu Dalmaciju. Kako se vidi na radaru, grmljavinska linija se proteže od kninskog područja, preko Mosora, Brača, Hvara, Korčule i Lastova, pa sve do otvorenog mora južne Dalmacije.

Putnike na Jadrolinijinom trajektu između Splita i Hvara zadesilo je jako nevreme, na sreću, nije potrajalo, piše Dalmacija Danas.

U Splitu je zabeleženo nekoliko udara groma. Jedan od njih je udario na Marjan, tačnije kod crkve Gospe od Vitlejema, piše Dalmacija Danas. Vatrogasci su pod rotacijom projurili kroz tunel Marjan i Bene, a na intervenciji su bila tri vozila JVP Split i jedno vozilo DVD Split.

- Oluja nam se polako približava. U Istri je već nered, sad je oko Zadra. Najgore će biti večeras oko 20 i 21 sat do ponoći. Očekujemo od 30 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, jak vetar i do 100 kilometara na sat. Sutra i prekosutra bi trebalo da padne 20 do 30 litara, a u četvrtak pet litara - rekao je za Slobodnu Dalmaciju dežurni prognostičar DHMZ-a.

Jak vetar nasukao jedrilicu kod Šibenika

Na plaži Mali Viganj kod Jadrije, kod Šibenika, nasukala se jedrilica zbog jakog vetra. Jedrilica je bila usidrena, ali ju je vetar otkinuo sa sidra i nasukao na plažu. Nema povređenih.

Iako se i dalje očekuje velika promena vremena u Dalmaciji, od sinoć na šibenskom području duva snažan vetar.

U Šibeniku je vetar rušio drveće, a između mesta Prvić Luka i Prvić Šepurine, morska policija spasila je kupača koji nije mogao da dođe do obale. Bio je udaljen oko 30 metara od obale, ali zbog vetra nije uspeo da izađe na obližnje stene.

Nevreme u Istri i Puli

Vatrogasci su tokom jutra imali više od trideset intervencija, uglavnom na ispumpavanju vode nakon nevremena, na području Umaga i Poreča, ali nije zabeležena veća šteta i nema povređenih, rekao je Hini županijski vatrogasni komandant Dino Kozlevac.

- Bilo je dosta intervencija vatrogasaca, ali se uglavnom radilo o ispumpavanju vode i uklanjanju granja sa puteva. Na pojedinim deonicama na području Umaga, Buja, Novigrada i Poreča bilo je sitnih odrona, ali oni nisu bili takve razmere da bi saobraćaj bio obustavljen - rekao je Kozlevac.

Prema podacima istarskog meteorološkog portala Istramet, u zapadnom delu Istre lokalno je palo i do 100 milimetara kiše, a centar ciklona trenutno je u Ligurskom moru (Đenovski zaliv). Na području Umaga palo je više od 60 mm kiše, u Novigradu i Taru više od 75 mm, a za dva sata zabeleženo je čak deset hiljada munja.

U Puli je došlo do porasta nivoa mora, pa su automobili u prvom redu do mora "zaplivali", a istovremeno je zabeležen jak kišni talas sa prolaznim jakim vetrom na potezu od Poreča do Umaga, gde je palo do 25 mm kiše. U ostatku dana očekuje se slično vreme, a zbog približavanja ciklonalnog centra i dalje se očekuje veći deo nestabilnosti.

Bonus video:

00:48

Jako nevreme sa gradom pogodilo sever Crne Gore

(Espreso / Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.