BIVŠA SEZONSKA RADNICA U LUKSUZNOM HRVATSKOM HOTELU OČAJNA: Spavala gotovo u izmetu, razkog je frapantan
Sobarica, Foto: Profimedia

HOROR

BIVŠA SEZONSKA RADNICA U LUKSUZNOM HRVATSKOM HOTELU OČAJNA: Spavala gotovo u izmetu, razkog je frapantan

Dogovor oko plate je bio 1.000 evra

Objavljeno:

Bivša zaposlena u jednom hotelu u Hrvatskoj požalila se na uslove rada gde je bila na sezonskom angažmanu, ali u hotelu demantiraju njene navode i tvrde kako su svi njihovi zaposleni zadovoljni radnim mestom i uslovima.

S brojnim pritužbama na hotel u Vodicama hrvatskom portalu javila se jedna čitateljka koja je tamo radila mesec dana kao sobarica. Ona tvrdi da je tokom jula radila 31 dan bez slobodnog dana, a iako je trebalo da radi kao sobarica, morala je da obavlja i sve druge poslove, poput čišćenja i pranja posuđa u kuhinji.

– Dogovor oko plate je bio 1.000 evra, ali je meni je na račun uplaćeno 800 evra, a kada sam se javila i pitala zbog čega e tako, šef mi je rekao rekao da nisam odradila otkazni rok. Po ugovoru sam imala pravo na jedan slobodan dan, nikad ga nisam dobila, tačno 31 dan sam radila bez dana slobodnog. Radila sam i prekovremeno po 2 sata – priča čitateljka.

– Prijavila sam se za posao sobarice, a radila sam u vešeraju, čistila, radila u kuhinji gde sam prala suđe, prala kante za smeće... Uveče u 22 sata čistila sam sobe iako je moje radno vreme bilo do 14. Imali smo dva obroka, s tim da smo za ručak jeli ono što bi gostima ostalo od prethodne noći. Dve nedelje spavali smo u izmetu jer je iz WC-a izlazila voda iz odvoda. Nas pet cura bilo je u sobi po najvećim temperaturama gde nismo imali vazduha ni klima-uređaj – rekla je ogorčena žena za Večernji list.

Sobarica
foto: Profimedia

Međutim, njene optužbe demantuju iz hotela. Kažu da znaju o kojoj je zaposlenoj reč, iako im nije otkriven identitet, jer su svi drugi njihovi zaposleni zadovoljni mestom i uslovima.

– Izuzetno nam je žao što je do ovakve situacije došlo, ali moramo da demantujemo neistinite tvrdnje naše bivše zaposlene. Gospođa je zatražila vanredni otkaz s datumom 27. jula, na što joj je rečeno da je potrebno naći zamenu i odraditi zakonski otkazni rok od 14 dana, što je izričito odbila. Njena plata uredno je isplaćena prema Ugovoru koji je potpisala. Radnica je bila prijavljena na 40 sati nedeljho s jednim slobodnim danom po dogovoru – kažu u hotelu.

– Posao sobarice uključuje: čišćenje i spremanje smeštajnih jedinica, kao i čišćenje ostalih prostorija za boravak gostiju (tu je lounge oko bazena, čekaonica, hodnici, pripadajući prostor restorana hotela, odnosno svi prostori koji su namenjeni gostima hotela). Ni u jednom trenutku njihov posao ne uključuje pranje posuđa i održavanje okolinea koje nije vezano uz gostinjski prostor koji je naveden. Što se tiče smeštajnih jedinica u kojima borave naše zaposlene, adekvatno su opremljene svim potrebnim sadržajem: ležajevi, pripadajuća kupaona sa sanitarnim čvorom, klima-uređajem ili ventilatorom, TV-om. Postojao je problem s toaletnom školjkom, ali uklonjen je nakon dva radna dana zbog čekanja radnika firme koja se bavi otpušavanjem odvoda. Zapušavanje je prouzrokovano bacanjem higijenskih uložaka koji su nađeni prilikom ispumpavanja, što smatramo da nikako nije naš propust i ni na koji način ne možemo sprečiti takav ili sličan incident. Smatrate li zaista da ijedna osoba može funkcionisati u sobi u kojoj toalet ne funkcioniše dve nedelje? U razdoblju dok toalet nije bio u funkciji, osigurali smo zaposlenima toalet susedne sobe. Prema tome, iznenađeni smo ovom izjavom bivše zaposlene – kažu u hotelu.

– Naša firma uspešno posluje već 30 godina bez ijednog incidenta i kaznenih radnji. Tokom rada i boravka naših radnika preduzimamo sve moguće mere kako bismo im osigurali što ugodniji poslovni ambijent, ali i ambijent izvan radnog vremena, uključujući i smeštaj – ističu iz hotela.

01:40

SEZONSKI POSAO

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.