ZAŠTO MINISTAR NIJE U LUDAČKOJ KOŠULJI? Novi tekst Vedrane Rudan je o SFRJ, i oduvao je!
Foto: Printscreen/youtube/History189

obavezna lektira

ZAŠTO MINISTAR NIJE U LUDAČKOJ KOŠULJI? Novi tekst Vedrane Rudan je o SFRJ, i oduvao je!

Za vreme Jugoslavije jedan je pop vredio više od dvadeset današnjih popova
Objavljeno: 07:41h

Popovi tada nisu vozili džipove ni propovedali mržnju. Nisu živeli u dvorcima, nisu se usudili jebati toliko dečice koliko to čine danas. Silovanje dece je u Jugoslaviji bio zločin i onda kad ga pop počini. Kad danas pop siluje dete premeste ga u drugu eparhiju, gde ga u miru božjem umače novoj žrtvi. Popovi su u Jugoslaviji, uglavnom, bili ljudi koji su se bavili verom, ne zgrtanjem para, jebanjem dece, pobačajem, režanjem.

Odrasla sam u Mošćeničkoj Dragi, mestašcu u kome su svi meštani, kad kažem svi onda mislim na sve osim sebe i mojih, odlazili u crkvu i niko im nije zbog toga pucao u katoličku glavu. I Božić se slavio. I Uskrs. Deca su se krstila i pričešćivala. Javno. Sjećam se kako sam zavidela devojčicama u dugim belim haljinama.

U Jugoslaviji su deca u školi imala užinu. I siromašna su deca jela. Postojali su i studentski krediti koji roditelje finansijski nisu ubijali. Učili su se strani jezici. Instrukcije su dobri đaci davali slabijima. Industrija instrukcija nije postojala.

Nisu postojali ni razredi gde su svi učenici imali prosek 5.0. Nije bilo ni učenika koji su svoje učitelje prebijali, rezali im gume na autima, kamenovali ih za vreme nastave. U Jugoslaviji profesori nisu decu “uglednih” građana ispitivali bez “prisustva javnosti” kako to čine danas da bi malom kretenu mogli dati pet iz fizike.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.