HRVATI PRELOMILI - OD SADA OVO DOZVOLJAVAJU UKRAJINI! Pao dogovor, Putinu se ovo NEĆE SVIDETI? Evo o čemu je reč
Hrvatska, Foto: Profimedia

rat u ukrajini

HRVATI PRELOMILI - OD SADA OVO DOZVOLJAVAJU UKRAJINI! Pao dogovor, Putinu se ovo NEĆE SVIDETI? Evo o čemu je reč

Hrvatske luke od danas će se koristiti i za izvoz ukrajinskog žita, navelo je hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju

Objavljeno:

Vlasti Hrvatske i Ukrajine postigle su danas u Kijevu dogovor oko korišćenja hrvatskih luka za izvoz ukrajinskog žita, prenosi Slobodna Evropa (RSE).

Kako ukazuje hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju, to je rezultat današnjih razgovora šefa ukrajinske diplomatije Dmitra Kulebe i ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordana Grlića-Radmana.

"Dogovorili smo mogućnost korišćenja hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru za transport ukrajinskog žita. Sada ćemo raditi na uspostavljanju najefikasnijih ruta do ovih luka i maksimalno iskoristiti ovu priliku. Svaki doprinos deblokiranju izvoza je pravi, efikasan doprinos svetskoj bezbednosti hrane. Hvala Hrvatskoj na konstruktivnoj pomoći," rekao je Dmitro Kuleba.

Prema njegovim rečima, glavna tema današnjih razgovora bila je oružje, prenosi RSE. "Razgovarali smo o daljoj podršci Hrvatske a zahvalio sam se i na već pruženoj pomoći. Iz očiglednih razloga neću obelodanjivati detalje. Reći ću samo da postoje konkretni dogovori koji će uskoro biti sprovedeni," rekao je ukrajinski ministar.

Dmitro Kuleba
Dmitro Kulebafoto: Profimedia

Ministri su, dodaje se, razgovarali i o pripremama za Međunarodnu donatorsku konferenciju o deminiranju u Ukrajini, koja će se održati u Zagrebu u oktobru. Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da su pregovori i konferencija za novinare u Kijevu protekli u "hibridnom formatu".

Dmitro Kuleba je učestvovao u onlajn režimu, jer je bio u samoizolaciji nakon pozitivnog testa na COVID-19. Grlić-Radman je naveo na Tviteru da je došao u Kijev u cilju dogovora o nastavku pomoći Hrvatske Ukrajini. "Hrvatska nastavlja da pruža snažnu podršku - uključujući posleratni oporavak u deminiranju i rehabilitaciji, energetskoj infrastrukturi, olakšavanju izvoza žitarica, obezbeđivanju odgovornosti za zločine i procesu pridruživanja Evropskoj Uniji," istakao je šef hrvatske diplomatije.

Kremlj je 17. jula objavio raskid Sporazuma o izvozu žita preko Crnog mora, koji su Rusija i Ukrajina zasebno zaključile u julu 2022. sa UN i Turskom u Istanbulu. Nakon povlačenja iz sporazuma o žitu, Rusija je pojačala napade na jug Ukrajine, posebno na lučku infrastrukturu u Odesi.

Bonus video:

00:35

ZELENSKI: Ukrajina je sve jača, rat se vraća u Rusiju

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.