OTIŠLA JE DA URINIRA USRED HRVATSKOG PARKA: Počelo je samo da izlazi iz nje, kad je videla šta, ŠOKIRALA SE (FOTO)
Žena na nosilima u Hrvatskoj, Foto: FACEBOOK/HGSS - HRVATSKA GORSKA SLUŽBA SPAŠAVANJA

KAKVA PRIČA!

OTIŠLA JE DA URINIRA USRED HRVATSKOG PARKA: Počelo je samo da izlazi iz nje, kad je videla šta, ŠOKIRALA SE (FOTO)

Ušanović je rekla kako ovo nije bila rutinska intervencija

Objavljeno:

Na fejsbuk profilu Hrvatske gorske službe spašavanja pre dva dana je objavljeno da je mlada strana državljanka rodila devojčicu u Nacionalnom parku Paklenica. Odmah nakon što se porodila, do nje su došli članovi HGSS-a i prebacili su ih u kanjon.

"Danas u 14.51 naši dežurni spasioci dobili su dojavu o porođaju u objektu Lugarnica u Nacionalnom parku Paklenica. Pre dolaska ekipe HGSS-a mlada strana državljanka rodila je devojčicu uz asistenciju osoblja Nacionalnog parka. Majka i novorođenče su bezbedno prebačeni u kanjon gde su predati timu HMP. Komunikaciju tokom akcije ometao nedostatak mobilnog signala. Uključeno je bilo 7 članova HGSS-a, tim HMP-a i doktor. Posebno bismo istakli dobru saradnju sa zaposlenima NP Paklenica", napisali su na Fejsbuku.

Nije ni znala da je trudna

Nakon porođaja, upravnica NP-a Paklenica Natalija Andač je potvrdila da porodilja nije znala da je trudna i da je, na svu sreću, u timu za spasavanje bio ginekolog. Dodatne detalje o tome otkrile su anesteziolog Anela Ušanović i ginekolog Dora Perinčić koje su kao članice HMP-a svedočile ovom trenutku.

Ušanović je rekla kako ovo nije bila rutinska intervencija i da nikad nije učestvovala u ovakvom zahvatu. "Mogu da kažem da smo svi zajedno imali sreće da sam danas bila u sklopu dežurne ekipe, da smo se prvi našli na mestu događaja", rekla je za RTL.

Porodila se sama u WC-u

Devojka se sama porodila u Lugarnici. "Kada smo stigli, porođaj je bio u završnoj fazi. Porodila se sama u WC-u u Lugarnici. Mi smo priskočili sa svom medicinskom opremom i počeli da pružamo negu. Imali smo sreće što smo u blizini imali dodatnu pomoć od GSS-a. Došao je ginekolog i meni je olakšala pomoć", dodaje Ušanović.

Ginekolog Perinčić, koja je učeštvovala u porođajima trudnica koje nisu ni znale da su trudne, kaže da se to nikada nije dogodilo u ovakvim uslovima. Sve je, kaže, za nju bilo jako emotivno. Majka je, navodi HGSS-ovac Marko Rakovac, bila u emotivnom šoku, ali da se dobro nosila sa tim.

Bonus video

02:42

22 godine od NATO bombardovanja po niškim civilima

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.