OVO JE SVEŠTENIK KOJI JE UBIO MARKA KRALJEVIĆA: Pala oslobađajuća presuda, ali neće više moći da... (VIDEO)
Foto: Printskrin / Jutjub / Dubrovacka televizija

ŠTA VI MISLITE?

OVO JE SVEŠTENIK KOJI JE UBIO MARKA KRALJEVIĆA: Pala oslobađajuća presuda, ali neće više moći da... (VIDEO)

Život sveštenika koji je u Banićima u dubrovačkom primorju pre pet godina usmrtio sugrađanina, a kog je Vrhovni sud oslobodio optužbi, još uvek se nije vratio u normalu zbog pitanja na koje je teško odgovoriti, a to je može li i dalje obavljati svešteničku dužnost?
Objavljeno: 20:40h

Don Ivica Sinanović, sveštenik Dubrovačke biskupije, pre pet godina ubio je Marka Kraljevića, meštanina Banića u kojima je bio paroh, ali iako je Vrhovni sud doneo oslobađajuću presudu, zbog suspenzije od službe, don Sinanović ne može da obavlja svešteničku službu iako je zločin počinio u samoodbrani.

Hrvatska Crkva sličan primer u novijoj istoriji ne pamti te se don Sinanović ne može pozvati na sličnu presudu kako to definiše Zakonik kanonskog prava. Don Ivica Sinanović, koji se nakon boravka u istražnom zatvoru preselio u rodno Žepče gde se bavi poljoprivredom, pre odluke Vrhovnog suda izjavio je da se više neće vraćati u službu, poželevši da se njegovim kolegama ovakvo nešto više nikad ne dogodi.

Konačna odluka, kako piše Slobodna Dalmacija, biće na njegovu ordinariju, dubrovačkom biskupu Mati Uziniću, koji će zasigurno pronaći rešenje, jer je pre biskupske službe kao crkveni pravnik bio sudski vikar i sudija na Crkvenom suduu Splitu. Konkretnih informacija još uvek nema.

Zakonik kanonskog prava navodi da ‘ko počini ubistvo, ili ko silom ili prevarom otme ili zadrži ili osakati ili teško rani čoveka, neka se kazni zabranama o kojima se govori u kan. 1336, prema težini kažnjivog djela’, a dijapazon kazni u ovom kanonu prilično je širok: od pojedinih zabrana u obavljanju službi do trajnog otpuštanja iz službe.

Don Ivica Sinanović je počinio ubijstvo, ali ono se dogodilo u samoobrani kada je bez povoda i u alkoholiziranom stanju nešto iza jednog sata u noći Kraljević stigao pred Župni ured vičući i preteći. Nogama je udarao o vrata, razbio bravu i ušao u prostorije Župnog ureda. Potom je župnika počeo da udara po licu, a onda mu je Sinanović, koji se nekada bavio borilačkim veštinama, zadao nekoliko udaraca pa ga oborio na pod. Kraljević je zadobio povrede opasne za život te nakraju preminuo.

(Espreso.co.rs / Danas.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.