HRVATICA SNIMILA SMRTONOSNOG PAUKA U KUĆI: Otrov im je 15 puta jači od ZMIJSKOG, jedno posebno ZABRINJAVA (VIDEO)
Crna udovica, Foto: Printscreen/Youtube/24sata

jedan od najotrovnijih

HRVATICA SNIMILA SMRTONOSNOG PAUKA U KUĆI: Otrov im je 15 puta jači od ZMIJSKOG, jedno posebno ZABRINJAVA (VIDEO)

Dodaje da smrtonosne pauke meštani nalaze pred ulaznim vratima i u kućama, a navodi da ulaze i preko terasa i kroz kamine

Objavljeno:

Jedna meštanka Raba snimila je crne udovice u svojoj kući i upozorila na nedostatak protivotrova u Hrvatskoj!

- Crne udovice su standardni stanovnici ostrva, navikli smo na njih, ali ne i da su nam u dvorištima i kućama kao poslednjih mesec dana - navodi žena za hrvatske medije.

Dodaje da smrtonosne pauke meštani nalaze pred ulaznim vratima i u kućama, a navodi da ulaze i preko terasa i kroz kamine.

- Previše sam se tresla dok sam snimala, ali mislim da se jako dobro vidi da su crne udovice - rekla je meštanka.

Navodi da je kontaktirala ambulantu na Rabu, ali i zavod za javno zdravlje Primorsko-goranske županije i ministarstvo zdravlja da bi se raspitala za protivotrov.

- Saznala sam međutim da u celoj županiji nema protivotrova! Hrvatska kao turistička zemlja nema ni minimalnu zalihu protivotrova za ugriz crne udovice - šokirana je žena.

JEDAN OD NAJOTROVNIJIH PAUKOVA NA SVETU

Crna udovica spada među najpoznatije i najotrovnije paukove na svetu i ima ih na svim kontinentima. U Hrvatskoj su najčešće u Istri i Dalmaciji, a najlakše ih je prepoznati po crvenim pegama na telu.

Boja pega menja se zavisno od starosti. Dok su crne udovice mlade, pege su bele, a kako vreme prolazi pojavljuje se u sredini pege narandžasta mrlja koja se postepeno širi i tamni. Kod ženke pega postupno pocrveni, a kod mužjaka ostane beli rub oko pege.

Otrov je 15 puta jači od otrova zvečarke.

Zvečarka, Zmija
foto: EPA / Antonio Bat

Udara na nervni sistem i brzo se širi. Kod ljudi otrov crne udovice izaziva jaku bol u limfnim čvorovima, dehidriranost, preterano znojenje, grčenje, javlja se porast ili pad telesne temperature, pad telesne težine, crvenilo, osećaj sitosti i mučnine.

Ugriz crne udovice može biti i smrtonosan.

Bonus video:

02:56

Herpetolog objašnjava šta raditi posle ujeda zmije

(Espreso/ 24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.