HRVATI IMAJU MORE, ALI NEMAJU PARA ZA GODIŠNJI ODMOR: Od njih su "GORE" samo ove 3 ZEMLJE
Hrvatska, Foto: Profimedia

kriterijumi

HRVATI IMAJU MORE, ALI NEMAJU PARA ZA GODIŠNJI ODMOR: Od njih su "GORE" samo ove 3 ZEMLJE

Na dnu ove rang liste nalaze se Rumuni, od kojih 62,5 odsto može samo da sanja o odlasku na sedmodnevni godišnji odmor

Objavljeno: 12:27h

Od stotinu Hrvata, njih 42 prošle godine nije imalo dovoljno novca da ode na godišnji odmor, a po ovom kriterijumu od Hrvatske su u EU bili gori samo Rumunija, Bugarska i Grčka, piše Večernji list i dodaje "stvarno smo siromašni".

Najnoviji podaci statističkog zavoda Evropske unije Evrostat pokazuju da 7,6 odsto Luksemburžana i 10,2 odsto Šveđana nije moglo da priušti sebi odmor od makar nedelju dana. Uz Luksemburg i Švedsku, najbolje stoje Finska, Holandija i Danska, u kojima nedelju dana za godišnji ne može da priušti 12 posto građana.

Na dnu ove rang liste nalaze se Rumuni, od kojih 62,5 odsto može samo da sanja o odlasku na sedmodnevni godišnji odmor. Uz Rumuniju, najgore je u Bugarskoj i Grčkoj gde putovanja ne može da priušti 48,8, odnosno 43,8 posto građana. Nedelju dana putovanja na godišnji ne može da priušti 41 posto Mađara, 34,2 posto Italijana, 33,8 posto Slovaka, 27,6 posto Poljaka, 18 posto Čeha, 16,7 posto Slovenaca i 13,8 posto Austrijanaca.

Hrvatska, Ostrvo
foto: Profimedia

Najteže samohranim roditeljima

Evrostat je ove podatke objavio na zahtev levičarske frakcije u nemačkom Bundestagu. Prema sopstvenim izjavama, 21,9 posto ljudi u Nemačkoj nije imalo dovoljno novca za jednonedeljni odmor u 2022. godini. Prema tim podacima, najčešće su pogođeni samohrani roditelji.

U kategoriji "samac s decom" njih 42 odsto u Nemačkoj ne može da ode na odmor od nedelju dana. Sve u svemu, češće su pogođena domaćinstva sa decom (23,4 posto) nego domaćinstva bez dece (20,7 posto). Pogođeni su i penzioneri. Za nemački skup podataka, intervjuisano je 40.000 ljudi.

Hrvatska
foto: Printscreen/Youtube/Explore Croatia

Vođa levičara u Bundestagu, Ditmar Barč, nazvao je podatke za Nemačku "tužnim nalazom". “Svako treba da ima priliku da ode na odmor najmanje nedelju dana godišnje. Za to su potrebne veće plate, adekvatne penzije, dosledna politika protiv inflacije i osnovni sistem bezbednosti dece otporan na siromaštvo u Nemačkoj", rekao je on, prenosi Večernji.

Bonus video:

04:47

AKO IDETE NA MORE OVE STVARI MORATE DA ZNATE! Ružica Kralj upozorila na RETROGRADNI SATURN: Strogo pazite na ove 2 stvari

(Espreso/Mondo/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.