EVO ŠTA DA URADITE AKO VAM ZMIJA UĐE U KUĆU: Hrvatski STRUČNJAK objasnio DO DETALJA, jedno je KLJUČNO
Zmija, Foto: Odilon Dimier / PhotoAlto / Profimedia

MORATE ZNATI

EVO ŠTA DA URADITE AKO VAM ZMIJA UĐE U KUĆU: Hrvatski STRUČNJAK objasnio DO DETALJA, jedno je KLJUČNO

Direktor zagrebačkog ZOO-a preporučuje građanima da pozovu stručnjake kada im zmija dođe u dom

Objavljeno:

Poslednjih nedelja sve više Zagrepčana prijavljuje da su u njihove kuće, zgrade i poslovne prostore ušle zmije. Ove nedelje je jedna zmija snimljena na Malešnici. Ušla je u zgradu, nakon čega je obavešten Azil Dumovec, ali njihova intervencija ipak nije bila potrebna. Jedan od stanara pustio je životinju u prirodu.

O konkretnoj situaciji je "Index Magazin" pitao Azil Dumovec i Zoološki vrt grada Zagreba.

"Ova je smukulja (lažna šarka) ušla u jednu zgradu na Malešnici. Na prvu je prestrašila nekoliko stanara. Nazvali su Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba sa molbom da se premesti u prirodu. Na kraju dolazak tzv. hvatača nije bio potreban.

Jedan od suseda zmiju je odne do obližnjeg potoka i tamo je pustio", rekao je za Index Damir Skok, direktor Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba, u čijem je sastavu Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu.

Zmija
Zmijafoto: blickwinkel / Alamy / Profimedia Slično

Preporučuje se pozivanje stručnjaka

Mnogo građana se prestraši kada vidi zmiju. Direktor zagrebačkog ZOO-a preporučuje građanima da pozovu stručnjake kada im zmija dođe u dom.

"Iako se radi o neotrovnici, preporučujemo da to rade stručnjaci. Naime, i neotrovnica u samoobrani čoveka može ugristi. U tom slučaju čovek treba posetiti lekara. Zmije inače same pobegnu kad osete dolazak ljudi.

Ova je možda zalutala u potrazi za hranom ili zaklonom. Zagreb je umrežen zelenim površinama, pa zmije skrovito žive u našoj blizini. Važan su deo ekosistema jer smanjuju populacije nekih drugih životinja, na primer glodavaca", kaže Damir Skok.

Bonus video:

01:11

Gospodar zmija s juga: Nema mesta panici

(Espreso/ Index Magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.