"MOJA MAMA VARI": Kristina ODUŠEVILA BALKANCE, Hrvatica otkrila čime se bavi u NEMAČKOJ, region ZANEMEO (VIDEO)
Kristina, Foto: Printscreen/ YouTube/ AUSLENDERI

majka

"MOJA MAMA VARI": Kristina ODUŠEVILA BALKANCE, Hrvatica otkrila čime se bavi u NEMAČKOJ, region ZANEMEO (VIDEO)

Deca su ponosna na nju

Objavljeno:

Iako mnoge žene s prostora bivše Jugoslavije odlaze radeći uglavnom poslove čuvanje dece, čišćenje stanova, rad u bolnicama i po prodavnicama, mlada Kristina, samohrana majka dvoje dece iz Đakova u Slavoniji, imala je drugačiju putanju. Njen dolazak je i same Nemce zbunio kad im je rečeno da u firmu dolazi varilac, a pojavila se ona – mlada, lepa i doterana.

Kristina je jedna je od četiri žene u Nemačkoj čije je zanimanje jedno od najtežih – varilac.

– Niko nije očekivao da će se pojaviti žena varioc, ali kada jeste, onda je bilo zanimljivo. Puno otvorenih usta i puno upitnika iznad glave i muk. Uglavnom, svi su dolazili da vide da li ja to zaista znam da radim, i kada su se nakon tri dana uverili da meni to ide i da znam, onda su se smirili – kaže Kristina, koja je za Jutjub kanal Auslenderi ispričala da je odluka da se bavi ovim poslom i to u Nemačkoj došla nakon što je shvatila da za sebe i svoju decu mora zaraditi „kao muškarac“.

Da joj muški poslovi nisu strani, a ni njenoj porodici, govori činjenica da joj se i sama sestra bavi takođe, muškim poslom.

– Ja sam ti od detinjstva tatin sin, i sestra i ja. Sestra mi je automehaničar, a ja sam završila poljoprivrednu farmaciju i dodatno za apotekara. Na kraju sam radila kao veterinasrki tehničar što se kod nas u Hrvatskoj opet smatra muškim poslom – kaže ona, objašnjavajući kroz osmeh da su roditelji krivi i da su izmešali stvari, čim se sestra i ona bave „muškim“ poslovima, a brat studira farmaciju.

Prvi dani na poslu nisu bili laki, priseća se Kristina koja objašnjava da u njenom poslu najviše stradaju oči.

– Bilo je malo i teško. Varnica te sprži, pa čim makneš ruku s vara, onda to upadne u cipelu, za vrat, na moju kosu, ali kasnije sve to prođe. Jednostavno izgubiš osećaj, više ne reaguješ na varnice. Takođe, u ovom poslu najviše stradaju oči pa je kaciga svetinja koja se nikom ne daje, zato je svi i drže pod ključem kako ne bi ostali bez nje. A ako imate nekih manjih problema pomaže krompir kada se onako na pola stavi na oči – do sutra ko nove! – objasnila je ona.

Deca su ponosna na njeno zanimanje i drago joj je da sami vide da ne može sve u životu da padne s neba i da bude servirano.

– Moja ćerka u školi kada kaže šta joj mama radi, svi je čudno pogledaju. Jer tu uvek ima onog, jednom je majka učiteljica, drugom je majka doktorka, a onda moja ćerka ustane i kaže ‘moja mama vari’, posle bude raznih ispitivanja, ali ponosni su – rekla je za Jutjub kanal Auslenderi.

Što se tiče kolega, prihvatili su je, mada na početku nije bilo sve tako sjajno. Kako kaže, bilo je tu i starijih ljudi koji nikako nisu mogli da shvate da žena zna da vari. Šef joj je stari majstor Rus i u početku je kod njega bilo najgore, jer žena u radionici, pa još varilac – nema šanse, ali nakon nekog perioda, sada najviše radi s njim kupeći sve trikove koji su u ovom poslu poslu jako važni.

I mušterije se često nađu u čudu i strahu kad ide na teren i montažu pa mnogi ne veruju i misle da je ona neki pomoćnik svojim kolegama muškarcima, kad ono varilac. Ali za sada, kako objašnjava nije imala negativnih iskustva.

– Tamo su mi roditelji, prijatelji, bilo bi mi opuštenije i lakše nego sada u Nemačkoj kada sam sama sa decom, i moram sve – i da zaradi, i da skuva, vodi na treninge. Kod kuće bi mi mama makar pomogla da počisti ili bi joj skuvala ponešto – zaključila je ona.

Kao podstanar u Nemačkoj planira da za godinu i po polaže za majstora što bi joj donelo napredovanje u poslu, kako bi imala i ona i deca više i kako bi deci stvorila sutra dan bolji i lakši život. Devojkama poručuje da ako imaju volju da uče ovaj posao, da to treba obavezno i da probaju.

Bonus video:

01:37

MILENA (19) IMA MUŠKI ZANAT! Od malena je htela da postane VARILAC, a danas je omiljena majstorica u selu (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.