KAKVA BRUKA ZA HRVATSKU: Srušila se rodna kuća jedne od najvećih ličnosti u njenoj istoriji!
Foto: Wikipedia

posledica nebrige

KAKVA BRUKA ZA HRVATSKU: Srušila se rodna kuća jedne od najvećih ličnosti u njenoj istoriji!

Ovaj istorijski spomenik decenijama je propadao, zbog neodržavanja, a danas je od njega ostala samo gomila kamenja i drveta
Objavljeno: 08:50h

Rodna kuća Đure Đakovića, jednog od najznačajnijih političara u istoriji na ovim prostorima i predratnog revolucionara, srušila se posle jakih naleta vetra u mestu Brodskom Varošu u Hrvatskoj, piše Večernji list.

Ovaj istorijski spomenik decenijama je propadao, zbog neodržavanja, a danas je od njega ostala samo gomila kamenja i drveta.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Spomen park "Đuro Đaković", inače, datira iz 1979. godine, a na ovom mestu su se deca nekada primala u redove Titovih pionira.

- Ovo je rezultat nepromišljene politike i neodgovornosti vladajućih struktura, ali i samih meštana Brodskog Varoša. To što je reč o objektu koji nas podseća na rat i rađanje novih ideja sasvim je nevažno, mi kao građani moramo čuvati deo svoje kulturne i duhovne baštine – rekao je je Ilija Maoduš, predsednik Udruge povjesničara i baštinika zavičajne starine Slavonije, Baranje i Srijema.

Istoričar Petar Bašić smatra kako je urušavanje kuće rezultat totalne nebrige:

- Na Đuru Đakovića treba gledati prvenstveno kao na predstavnika sindikalizma, a ne komunizma. Đaković je pokretao prve štrajkove. Bio je buntovnik i žalio se ako bi trebao raditi sat duže, ali to je zapravo bilo sindikalno djelovanje u to vreme, jer tada nije bilo organizovanih sindikata. Mogla su se u ovu kuću dovoditi deca koja bi tu učila o osnovama borbe za radnička prava. Žalosno je što to nitko nije prepoznao – rekao je Bašić.

Đuro Đaković (1886-1929.), bio je metalski radnik, organizacioni sekretar CK KPJ i jedan od najistaknutijih boraca za prava radničke klase. Ubila ga je vlast Jugoslavije, 1929. godine.

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.