"NE KORISTIM TU REČ JER TAKO PRIČAJU SRBI": Hrvati opet UDARILI po NAŠEM JEZIKU, nastao HAOS, gledajte samo ovo
Hrvatska i Srbija, Foto: Profimedia, Espreso ilustracija

jezik

"NE KORISTIM TU REČ JER TAKO PRIČAJU SRBI": Hrvati opet UDARILI po NAŠEM JEZIKU, nastao HAOS, gledajte samo ovo

Rođaci iz Hrvatske su jednog korisnika Facebook-a upozorili da ne koristi 'zdravo' jer tako pričaju Srbi

Objavljeno:

Dr Slavica Dodig, autorka knjiga „Biblijski krajolici“, „Leksikon biblijskih žena“ i „Leksikon biblijskih muškaraca“, objavila je kako od 90-tih godina pozdrav "zdravo" u Hrvatskoj postupno iščezava i da je to, kako navodi 24sata, šteta.

"Rođaci iz Hrvatske upozorili su me da ne koristim 'zdravo' jer tako pričaju Srbi. Više hrvatski bi bilo 'dobar dan', što vi kažete?", pitanje je u jednoj Facebook grupi koje je izazvalo hrpu reakcija.

Zapravo, počela je prava diskusija, da ne napišemo neku težu reč, oko običnog pozdrava i načina korišćenja.

Srpski jezik
Srpski jezikfoto: Profimedia

Pa su tako neki objašnjavali kako se u Hrvatskoj bez problema može koristiti 'zdravo', a da vas ne proglase Srbinom, komunistom ili hrvatomrscem, dok drugi tvrde da se taj pozdrav kod nas ne bi trebao koristiti.

Pa tako izvesni Džon objašnjava kako on pozdravlja.

- Nikad zdravo, nikad. Kako se pozdravlja u Hrvatskoj? Zavisi kome se obraćate. Ako su to sveštenici, časne sestre ili religiozni ljudi, onda 'Hvaljen Isus i Marija'. Ljudima koje ne poznajem kažem 'Dobro jutro, dobar dan i dobra večer', prijateljima 'Bog, bok, ej ili di si. Jedina situacija u kojoj bih koristio 'zdravo' kao pozdrav bila bi ako bih vidio Devu Mariju. U tom je slučaju apsolutno prihvatljivo reći 'zdravo ' - napisao je Džon.

'Zdravo iščezava od 90-tih'

Dr Slavica Dodig objasnila je i otkud potiče 'zdravo'.

"ZDRAVO", od rimskog pozdrava "Salve", što znači "U zdravlju". U Starom zavetu nalazimo pozdrave: "pozdrav i zdravlje", "zdravlje i dobru sreću", a u Novom zavetu anđeo pozdravlja Mariju: "Zdravo, milosti puna". Od 90-tih godina pozdrav "zdravo" postupno iščezava i to je šteta – napisala je dr Slavica Dodig.

Evo šta za reč 'zdravo' kaže hrvatski jezični portal:

Definicija: - pozdrav pri susretu ili rastanku, među vršnjacima i prijateljima i slično, koji jedan drugome govore »ti«; Frazeologija: - Zdravo, Marijo početne reči katoličke molitve, usp. Zdravomarija.

Šta vi mislite o ovome?

Bonus video:

00:35

NOVI HRVATSKI UDAR NA ĆIRILICU: Srpsko pismo se neće koristiti u strukovnim školama u Vukovaru!

(Espreso/ 24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.