Hrvatima stigla tužba: Žrtve ustaškog režima traže 3.5 milijardi dolara odštete!
Foto: Thinkstock

traže svoj mir

Hrvatima stigla tužba: Žrtve ustaškog režima traže 3.5 milijardi dolara odštete!

Tužioci tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna naslednica NDH. Zvanični Zagreb tvrdi da ne može da odgovara jer Hrvatska nije naslednica NDH, već počiva na temeljima Zemaljskog antifašističkog veća Hrvatske - ZAVNOH
Objavljeno:

Hrvatskoj je ovih dana uručena grupna tužba za naknadu štete koju su Srbi, Romi i Jevreji pretrpeli tokom Drugoga svetskog rata u ustaškom režimu, tadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH).

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Reč je o postupku koji je nekoliko osoba u maju prošle godine pokrenulo pred Okružnim sudom u Čikagu tražeći za žrtve, njihove naslednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijardi dolara, piše Večernji list.

SKANDALOZNA KOLINDA: Ne treba skidati ustašku ploču, nećemo skidati gaće pred Srbima!

U Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske tom listu je potvrđeno da je tužba stigla posredstvom američke ambasade. Naknada se ne odnosi samo na materijalnu štete vezanu uz oduzetu imovinu, nego i na nematerijalnu štetu koju su pretrpele žrtve ustaških logora.

Tužioci tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna naslednica NDH. Zvanični Zagreb tvrdi da ne može da odgovara jer Hrvatska nije naslednica NDH, već počiva na temeljima Zemaljskog antifašističkog veća Hrvatske - ZAVNOH.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.