Oglasio se hrvatski premijer: Nisam služio vojsku zbog urođene bolesti!
Foto: Beta

opravdano ili ne...

Oglasio se hrvatski premijer: Nisam služio vojsku zbog urođene bolesti!

Premijerovo zdravstveno stanje došlo je u središte pažnje kada je sredinom prošle nedelje, u jeku rasprave o mogućnosti vraćanja obaveznog služenja vojnog roka
Objavljeno:

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da nije služio vojni rok zbog urođene anemije i da ta bolest ne utiče na obavljanje funkcije predsednika Vlade.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Anemičan za vojsku, ali ne i za mesto premijera...

NOVA HAPŠENJA U AFERI DRŽAVNI UDAR: Priveden vozač Andrije Mandića!

- Odgovorno tvrdim da moja urođena anemija ni na koji način negativno ne utiče na obavljanje moje premijerske funkcije. Iako je to načelno moja privatna stvar, zbog prirode posla koji obavljam želim da razjasnim tu situaciju pred hrvatskom javnosti - izjavio je Plenković.

Premijerovo zdravstveno stanje došlo je u središte pažnje kada je sredinom prošle nedelje, u jeku rasprave o mogućnosti vraćanja obaveznog služenja vojnog roka, Vlada potvrdila da Plenković nije služio vojsku zbog urođene anemije.

U razgovoru za "Nacional", Plenković je rekao da obaveze služenja vojnog roka oslobođen još u srednjoj školi pre 30 godina.

- Tokom lekarskog pregleda konstatovano je da imam tzv. mediteransku anemiju, radi se o tipu talasemija minor - objašnjava Plenković.

On je objasnio da talasemija predstavlja nasledni poremećaj krvi, pri čemu se u najtežem obliku javlja kod ljudi koji su poremećaj nasledili od oba roditelja, dok je za osobe koje su ga nasledile samo od jednog roditelja posledica talasemija minor, koja retko izaziva simptome.

foto: Reuters

Mediji su prošle nedelje objavili da se planira vraćanje obaveznog služenja vojnog roka koje je u Hrvatskoj zamrznuto 2008. godine.

Plenković je potom novinarima rekao da hrvatski narod voli Hrvatsku vojsku, a da se idejom o ponovnom služenju vojnog roka želi "popularizovati" vojska kod mladih i da se učini "atraktivnom mladim ljudima i novim generacijama koje se ne sećaju vremena Domovinskog rata".

Hrvatski Centar za mirovne studije (CMS) osudio je takvu mogućnost i pozvao Vladu da novac ulaže u obrazovanje i zapošljavanje mladih.

Oni su podsetili da je pre zamrzavanja obaveznog služenja vojnog roka 2008, 54 odsto mladića odbijalo da ga služi uglavnom ulaganjem prigovora savesti, što je, ocenili su, važan indikator za one koji sada žele mladima da nametnu vojnu obuku.

Bonus video: TRAMPOVA CRNA LISTA: Stanovnici ovih 7 zemalja više NE SMEJU da uđu u Ameriku!

(Espreso.co.rs / Vestionline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.