Hrvatska donela odluku: Vraća se obavezni vojni rok!
Foto: AP

spremaju se ...

Hrvatska donela odluku: Vraća se obavezni vojni rok!

Vojni rok bi bio obavezan za sve mladiće posle završene srednje škole, a devojke bi išle ako to žele
Objavljeno: 13:08h

Hrvatska je praktično već donela odluku o vraćanju obaveznog vojnog roka, ali ona još treba da prođe potrebnu proceduru da bi počela da se primenjuje, piše danas Slobodna Dalmacija.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Hrvatska štampa već neko vreme spekuliše o povratku obaveznog služenja vojnog roka, ali zasad nema zvanične potvrde o tome.

TRAMPA VOLIM, A KLINTON JE OD JUGOSLAVIJE NAPRAVIO HIROŠIMU: Nova zapaljiva kolumna Vedrane Rudan!

Iako splitski dnevnik navodi da konačna odluka još nije doneta, u tekstu se navode pojedinosti. Prema pisanju lista, glavna novosti bi bila da se vojni rok služi tri sedmice ili najviše mesec dana i to u letnjem razdoblju kako bi se postigle uštede pre svega zbog grejanja i skuplje zimske opreme i odeće.

Vojni rok bi bio obavezan za sve mladiće posle završene srednje škole, a devojke bi išle ako to žele.

List podseća da je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović jedan od najvećih zagovornika povratka obaveznog odlaska u vojsku.

foto: Beta

Služenje vojnog roka u Hrvatskoj je ukinuto 2008. godine, najviše iz finansijskih razloga i od tada postoji samo dobrovoljno služenje koje traje 14 sedmica na poligonima Slunj i Gašinci.

Slobodna Dalmacija piše da su se od ukidanja obaveznog vojnog roka "stvari drastično promenile" i da je "na neophodnost ponovnog odlaska u vojsku upućivala sve komplikovanija sigurnosna situacija u Evropi i hrvatskom susedstvu", među njima migrantska kriza i terorističke pretnje.

foto: Nebojša Mandić

- Osim toga, u svetu se, ali i u našem susedstvu sve ozbiljnije počelo zveckati oružjem, pa i mahati borbenim zastavama. Iz Srbije čak stižu i otvorene pretnje, premijer Vučić šalje izaslanike koji bez pardona, usred Zagreba, prete ratom - navodi list i ocenjuje da se se "nagore" promenilo stanje i u BiH.

Pozivajući se na poslednje ankete u Hrvatskoj, Slobodna Dalmacija piše da je za vraćanje obaveznog vojnog roka od 52 do 54 odsto građana.

Bonus video: TRAMPOVA CRNA LISTA: Stanovnici ovih 7 zemalja više NE SMEJU da uđu u Ameriku!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.