SKANDAL TRESE HRVATSKU: Oglasila se profesorka koja je SINU Zorana Milanovića prepravila OCENU!
Zoran Milanović, Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

AFERA "DAJ 5"

SKANDAL TRESE HRVATSKU: Oglasila se profesorka koja je SINU Zorana Milanovića prepravila OCENU!

Nekoliko dana kasnije dve četvorke mladog Milanovića, iz matematike i latinskog su, prema pisanju medija, popravljene na petice

Objavljeno: 13:28h

Hrvatsku nedeljama trese skandal nakon otkrića novinara Jutarnjeg lista da je Sanja Musić Milanović, supruga predsednika te zemlje Zorana Milanovića, napisala mejl direktorki gimnazije u koju ide njihov sin, žaleći se na rad profesorke matematike.

Nekoliko dana kasnije dve četvorke mladog Milanovića, iz matematike i latinskog su, prema pisanju medija, popravljene na petice. Kako sada piše Jutarnji, te dve zaključene petice neće biti poništene.

Školi i direktorki Klasične gimnazije inspektor je izdao obavezni prekršajni nalog i izrekao "predlog za izdavanje pisanog upozorenja nastavnici matematike“. Nalaz prosvetne inspekcije u Klasičnoj gimnaziji prosvetni inspektor će proslediti policiji zbog utvrđivanja mogućih pritisaka na nastavnicu matematike.

Kako potvrđuju iz Ministarstva nauke i obrazovanja, u vezi za promenu zaključenih ocena, inspektor nije utvrdio upis ocena u e-Imenik nakon sednice Razrednog veća održane 27. juna.

- Inspektor je utvrdio da je nastavnica u rubriku za ocenjivanje 27. juna 2022. godine upisala određene ocene, da su zaključne ocene bile donesene pre održavanja sednice Razrednog veća jer je Razredno veće na sednici potvrdilo utvrđene ocene čime su ocene formalno-pravno valjane. Isto tako, profesorka matematike izjavila je da je zaključene ocena promenila jer je „od nje traženo da promeni zaključene ocene“. Budući da prosvetni inspektor nema mehanizme da utvrdi neupitno činjenično stanje i razloge i s obzirom na različite izjave radnika škole prosvetni inspektor će Zapisnik zajedno s ranije navedenim potpisanim izjavama proslediti nadležnim telima na postupanje i utvrđivanje činjeničnog stanja, a rešenje sa merama koje treba izvršiti je poslato Školi - navode u Ministarstvu, ističe Jutarnji.

Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju (član 73.) zaključna ocena utvrđuje se javno u razrednom odeljenju, odnosno obrazovnoj grupi na kraju nastavne godine. Član 76. daje mogućnost roditelju ili učeniku koji nije zadovoljan ocenom da u roku od dva dana od završetka nastavne godine podnese zahtev nastavničkom veću za polaganjem ispita pred komisijom. Komisija je, propisuje zakon, tročlana i njena odluka je konačna. Prema informacijama Jutarnjeg, u slučaju Milanović nije traženo propitivanje pred komisijom.

1 / 4 Foto: Profimedia

Kako navodi list, ocene su navodno prepravljene nakon što je majka dečaka Sanja Musić Milanović tri dana od završetka nastavne godine (24. juna) uputila mejl školi, prigovarajući zbog, kako je napisala, mnoštva nepravilnosti vezanih uz rad nastavnice matematike. Pritom je istakla kako ne traži da se njenom sinu "ocena zaokruži na odličan", ali i navela da je zakinut za ukupnu ocenu zbog višenedeljnog izostanka nastavnice sa nastave, a bez osigurane zamene.

Musić Milanović poslala je mail školi (direktorki, razrednom i stručnoj službi – ne i nastavnici na čiji je rad imala primedbe) sa svoje službene adrese Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, gde je šefica Službe za promociju zdravlja. To je naknadno komentarisao i predsednik Hrvatske Zoran Milanović rečima: „Dajte molim vas, vi mene pitate zašto je mejl poslat sa službene adrese? Šta im je zapretila da će ih zaraziti kovidom?“.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Predsednik je ipak dao do znanja da on ne bi slao takvo pismo školi.

- Da je meni to mama uradila kad sam imao 17 godina, ja bih poludeo, ali mama je mama - komentarisao je Milanović.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.