MINISTAR PLAGIJATOR: Kopirao delove rada američkog naučnika!
Foto: Profimedia

čeka se ostavka?

MINISTAR PLAGIJATOR: Kopirao delove rada američkog naučnika!

Barišić se nedavno izvinio Šlezingeru, međutim, u medijima je tvrdio kako je problem bio u štamparskoj grešci, a ne u namernom nenavođenju literature
Objavljeno:

Odbor za etiku u nauci i visokom obrazovanju na poslednjoj sednici 21. decembar doneo je odluku prema kojoj je ministar nauke i obrazovanja Pavo Barišić plagirao američkog naučnika Stivena Šlezingera uzimajući delove njegovog teksta bez navođenja izvora.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja! Index takođe saznaje da je Odbor ocenio da je postupak naučnika koji su podneli prijavu protiv Barišića bio neetičan jer su ga prijavili na više akademskih tela čime su stvorili neprijateljsku radnu atmosferu.

VAKCINIŠU NAS DA BI NAS ŽIGOSALI! Hrvatski poslanik otkrio suludu teoriju zavere! Zaključci s ove sednice, kojom je predsedao novi predsednik Odbora Ivica Vilibić, trebalo bi da budu objavljeni na službenim stranicama Agencije za nauku i visoko obrazovanje. Hronologija slučaja Kako je više puta pisano, grupa naučnika podnela je 2011. godine prijave etičkim telima protiv Barišića zbog plagiranja u njegovom naučnom radu. One su bile odbačene na etičkom odboru Filozofskog fakulteta u Splitu na kojem je Brišić zaposlen, ali ne i na Odboru koji je imenovao Sabor.

Kada su, nakon izbora Barišića za ministra, u medijima i u javnosti nedavno ponovo otvorena pitanja plagijata, ministar je utvrdio da nikada nikoga nije plagirao, pozivajući se na presude fakultetskih i univerzitetskih etičkih tela.

No, Stiven Šlezinger, od kojeg je Barišić preuzeo neke delove rada „Does Globalization Threaten Democracy“ objavljenog u Synthesis philosophica 2008., za Index je izjavio da pozajmiljivanje bez navođenja izvora smatra plagijatom.

Barišić se nedavno izvinio Šlezingeru, međutim, u medijima je tvrdio kako je problem bio u štamparskoj grešci, a ne u namernom nenavođenju literature.

S otvaranjem ovog pitanja u medijima, ali i s najavama da bi ga Odbor konačno trebao razmotriti, Univerzitet u Zagrebu pokrenuo je inicijativu da se Odbor prijavi Ustavnom sudu zato što je dopunom svog Etičkog kodeksa navodno nezakonito proširio ovlašćenja kako bi postao vrhovno etičko telo, hijerarhijski iznad fakultetskih i univerzitetskih.

foto: Printscreen/Youtube

Ipak, činjenica je da je Sabor 2014. potvrdio navedenu dopunu Etičkog kodeksa Odbora. Očekuje se da se o ovoj odluci u narednim danima oglase premijer Andrej Plenković i ministar Barišić. U uređenim zemljama optužbe za plagijat shvataju se vrlo ozbiljno, posebno kada se odnose na ministre obrazovanja.

Međutim, Plenković i Barišić već ranije su za Index objavili da presuda, kakva god bila, za njih ionako neće biti obvezujuća. Odbor nema ovalašćenja da preduzme ništa na temelju ove odluke, međutim, očekuje se da sve institucije u nauci i visokom obrazovanju, po njegovoj odluci donesu odgovarajuće sankcije.

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.