DA LI STE ZNALI DA U ISTRI POSTOJI PUSTINJA? "Krvavi pesak" je jedna od 2 pustinje kod KOMŠIJA a nosi POSEBNU priču
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

turističko mesto

DA LI STE ZNALI DA U ISTRI POSTOJI PUSTINJA? "Krvavi pesak" je jedna od 2 pustinje kod KOMŠIJA a nosi POSEBNU priču

Đurđevačka peščara jedan je od poslednjih ostataka nekada ogromnog, 12 kilometara dugog pojasa podravske peščare u kojoj je pokretni sivožuti pesak određivao talasasti reljef rezervata

Objavljeno:

Mnogi su čuli za "hrvatsku Saharu", a jeste li znali da se tamo mogu videti kamile i da u Istri postoji pustinja?

Đurđevački Peski

Pustinja Peski se prostire od Đurđevca preko Kalinovca pa sve do Podravskog manastira. Deo peska koji se nalazi istočno od grada Đurđevca 1963. godine proglašen je posebnim geografskim i botaničkim rezervatom kao lako prepoznatljivo i jedinstveno stanište.

Danas je to zaštićeno botaničko područje, prepoznatljivo stanište sa velikim brojem endemskih vrsta, jedinstvenom florom i faunom i vidljivim oblicima peščanih dina, odnosno ostataka "Hrvatske Sahare".

Đurđevačka peščara jedan je od poslednjih ostataka nekada ogromnog, 12 kilometara dugog pojasa podravske peščare u kojoj je pokretni sivožuti pesak određivao talasasti reljef rezervata.

Narod ovu pustinju ponekad naziva "Krvavi pesak", kao spomen na tešku borbu seljaka-zemljara sa pokretnim, "živim" peskom koji je zatrpao delove naselja i poljoprivrednih površina. Marljivim pošumljavanjem, vredni Đurđevčani uspeli su da ukrote svoju Saharu.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube

Možete nesmetano šetati pustinjom, zalutati u potpuno drugačiji svet, a pritom praviti najlepše selfije.

U zgradi nekadašnjeg Prekršajnog suda u samom centru Đurđevca prošle godine otvoren je Centar za posetioce Đurđevačke pustinje.

Ukoliko vas zanima više o ovom prirodnom fenomenu, tamo na multimedijalni način kroz koncept proširene realnosti u zatvorenom prostoru možete otkriti sve pojedinjenosti pustinjskog pejzaža i bogatstvo divljači koja živi na pesku, bez obzira na godišnje doba i vremenske prilike.

Multimedijalna oprema uključuje tektonske ploče koje se pomeraju i dočaravaju hladne pećine iz ledenog doba, ali i pesak iz velikih svetskih pustinja.

Hrvatska sahara u Đurđevcu sa svojim mini parkom životinja prava je turistička atrakcija koja svakim danom privlači sve više posetilaca iz cele Hrvatske. Prve tri kamile stigle su u Đurđevac 2016. godine, a danas se u ograđenom prostoru mogu videti i sresti četiri razigrane kamile Đurđica, Dina, Tomica i Romeo, a tu su i patuljaste koze, ovce, konji, autohtona živina, magarci i razigrane lame.

Iako jahanje kamila nije dozvoljeno, maženje i hranjenje je omiljena aktivnost posetilaca, posebno dece.

Simpatične životinje nalaze se tik uz Starogradsku tvrđavu, kulturno-istorijsku perjanicu grada Đurđevca – posetite ih i uverite se zašto su svojom dobrotom već pobrali mnoge simpatije i česti su gosti mnogih nacionalnih TV emisija.

Istarska pustinja

Istarska pustinja nalazi se u blizini mjesta Šterna i često se naziva pustinjom Šterna, a mesto pripada opštini Grožnjan. Pustinju čine laporaste dine koje ćete često primetiti u Istri.

Iako laporaste dine nisu iznenađenje, ono što ovo mesto čini posebnim je visoka koncentracija ovog oblika stena na istom prostoru. Poseban doživljaj za posetioce je hodanje po stenama, čak i skakanje s jedne na drugu i ispod njih i izgubiti se i opustiti na trenutak. Nije problem hodati po dinama jer je tlo čvrsto.

Kako doći do pustinje? Potrebno je proći mesto Šterna, gde ćete videti jasan putokaz na kojem piše "Istarska pustinja". Ako dolazite iz pravca Momjana, kod crkve treba skrenuti levo. Kod malog mosta i potoka postoji produžetak gde možete parkirati automobil.

Iako ovo područje nije veliko i brzo ćete ga posetiti, idealno je za popodnevni izlet, šetnju, fotografisanje i kratak beg od svakodnevice.

(Espreso / Turističkepriče.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.