BRAVO, MOMCI I DEVOJKE! Prelepili sramotnu ploču u Jasenovcu!
Foto: Beta

smrt fašizmu!

BRAVO, MOMCI I DEVOJKE! Prelepili sramotnu ploču u Jasenovcu!

Sramotno je i obeshrabrujuće odsustvo adekvatne reakcije nositelja vlasti i institucija, koji su dužni, i to u ime odbrane ustavnih načela Republike Hrvatske, sankcionisati nastojanja poput ovog vašeg
Objavljeno:

Inicijativa mladih za ljudska prava prelepila je ploču HOS-a u Jasenovcu na kojoj se nalazi sporni pozdrav "Za dom spremni". Navode kako su se na ovaj korak odlučili "u cilju obrane temeljnih vrednosti RH" te u izostanku "adekvatne reakcije institucija vlasti".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

– Budući da Vlada g. Andreja Plenkovića nije do danas preduzela nikakve značajne radnje i nije pokazala niti minimum političke hrabrosti u zaštiti vrednosti temeljnih načela Republike Hrvatske, Inicijativa je, bez oštećivanja ploče istu prekrila pismom članovima udruženja koji su je postavili – navode iz Inicijative koja je objavila i pismo koje prenosimo u celini.

DEVOJČICA JE KRIVA, NALETELA NA AUTOMOBIL MINISTRA IVANOVIĆA: Šta vi kažete na ovu presudu?

– Poštovani članovi HOS-a Jasenovac i UDHOS-a Grada Zagreba, koristimo ovu priliku kako bismo s vama porazgovarali o temeljnim vrednostima naše zajedničke države.

Naime, Republika Hrvatska je svojim Ustavom utemeljena kao socijalna država koja svim svojim građanima garantuje građanska i ljudska prava, a čije su institucije utemeljene na demokratskim načelima. Naša je Republika utemeljenjem prema ovim vrednostima jasno određena protiv bilo kakvih i svih nedemokratskih, neslobodnih, rasističkih, fašističkih i totalitarnih nastojanja.

Istim tim Ustavom, naša Republika crpi svoju državnost i iz ideje (koju pritom sam Ustav naziva činjenicom) kako je u ratu za neovisnost 1990-ih izborena samostalna, nezavisna, suverena i demokratska država.

Poštovani, vi ste ovom svojom pločom, odnosno isticanjem simbola mržnje, stali protiv temeljnih postulata naše zajedničke države. Nadalje, možda nenamerno, ali iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentallizovli za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima Republike Hrvatske.

foto: Beta

I još ste to učinili na način kojim relativizujete i zapravo ismejavanje žrtve ustaškoga fašističkoga terora koji je baš ovu zemlju ovde natopio njihovom krvlju.

Sramotno je i obeshrabrujuće odsustvo adekvatne reakcije nositelja vlasti i institucija, koji su dužni, i to u ime odbrane ustavnih načela Republike Hrvatske, sankcionisati nastojanja poput ovog vašeg.

foto: Beta

Ako vam je zaista stalo do nacionalnih interesa RH, do demokracije, mira, stabilnosti i sigurnosti, uklonite s ovog i svakog drugog mesta simbole fašizma i mržnje. Nadamo se da ćete razumeti kako na taj način, osim što odajete počast svojim suborcima, iskazujete poštovanje prema državi u kojoj živite i njenim temeljnim načelima.

Inicijativa mladih za ljudska prava – stoji u pismu.

(Espreso.co.rs / Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.