5 GODINA JE PUTOVAO SA LAŽNIM PASOŠEM: Pod ovim imenom se krio Filip Korać! (FOTO)
Filip Korać, Foto: Zorana Jevtić

NEVEROVATNO

5 GODINA JE PUTOVAO SA LAŽNIM PASOŠEM: Pod ovim imenom se krio Filip Korać! (FOTO)

Koraćev pasoš bilo je nemoguće detektovati na bilo kom graničnom prelazu

Objavljeno: 09:05h

Filip Korać se u falsifikovanom hrvatskom pasošu zvao Slobodan Koralija, rođen u tamošnjem Podunavlju, a ovaj dokument izdat mu je u decembru 2017. godine.

Koraćev pasoš bilo je nemoguće detektovati na bilo kom graničnom prelazu, jer se zapravo radi o autentičnom dokumentu.

Kako je pak policija otkrila Koraća, odnosno činjenicu da koristi lažni pasoš, ostaje misterija. U decembru prošle godine zagrebačko Opštinsko državno tužilaštvo protiv njega je pokrenulo krivični postupak u odsustvu, istražni sudija mu je odredio pritvor i raspisana je poternica.

Prema izvorima, Filip Korać, koji važi za desnu ruku Luke Bojovića i osobu blisku škaljarskom klanu, Korać je pre pet godina u zagrebačkoj policiji u Petrinjskoj ulici podigao pasoš sa svojom fotografijom, a imenom Slobodan Koralija.

– On je u decembru 2017. tajno boravio u Zagrebu i u to vreme nije bio tražena osoba. Tako je 17. decembra te godine najpre posetio Poresku upravu u Novom Zagrebu, a zatim i Odeljenje za prijavljivanje prebivališta i lične isprave zagrebačke policije u Petrinjskoj ulici. Hrvatske dokumente je izvadio po već uhodanom sistemu koji su razvili balkanski krimilaci kako bi dobili originalne hrvatske pasoše, koji pak sadrže njihovu fotografiju i podatke druge, postojeće osobe – objasnio je izvor.

Kako dalje navodi, Korać je prvo, kako je to utvrdila istraga, nabavio falsifikovani pasoš Republike Srbije na ime Slobodan Koralija, inače državljanina Srbije rođenog u hrvatskom Podunavlju.

– Krajem oktobra 2017. godine on je kod matičara u Tovarniku, na osnovu tog falsifikovanog pasoša, koji je sadržao njegovu fotografiju i lične podatke Slobodana Koralije, podneo zahtev za dobijanje hrvatskog državljanstva i izvoda iz matične knjige rođenih, na ime Koralija – objašnjava izvor po kojoj je proceduri Korać dobio hrvatski pasoš.

– Nešto više od mesec dana kasnije, 7. decembra 2017, Korać je došao u Zagreb i najpre podigao državljanstvo i izvod iz matične knjige rođenih, nakon čega je te dokumente predao u policiji i podneo zahtev da mu se izdaju lična karta i pasoš po hitnom postupku. Službenici, nemajući razloga da sumnjaju u njegov identitet, su mu potom i izdali pasoš i ličnu kartu – dodao je izvor.

Filip Korać se krajem aprila predao policiji u Zagrebu, nakon što je, prema tvrdnjama njegovog advokata Gordana Pregleja, saznao da se nalazi na poternici zbog krivičnog dela falsifikovanja isprava.

1 / 4 Foto: Zorana Jevtić

Trenutno se nalazi u pritvoru u Remetincu i to u izolaciji zbog epidemioloških mera, tako da ga advokat još uvek nije posetio.

Za krivično delo za koje se tererti, u Hrvatskoj je zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.