HRVATSKOJ HITNO POTREBNI SEZONSKI RADNICI: Dozvola se čeka čitavu VEČNOST!
Ilustracija, Foto: Profimedia

proces

HRVATSKOJ HITNO POTREBNI SEZONSKI RADNICI: Dozvola se čeka čitavu VEČNOST!

Procena struke je da je sektoru turizma potrebno 30.000 stranih radnika, a na svim poslovima sa strancima u Istri radi svega 27 ljudi.

Objavljeno:

Iako je već sredina aprila, a Uskrs je pred vratima, Hrvatska još nije napravila značajniji napredak u ubrzanju procesa izdavanja radnih dozvola za strance, a čini se da prošlonedeljna prijava za onlajn prijavu za radnike ne čini ozbiljna razlika.

Pre svega, pokrenuta je prekasno jer su hotelijeri početkom godine počeli da se pripremaju za sezonu, a iz nekog razloga odlučeno je da se putem internet aplikacije podnose samo prijave za strane radnike koji će raditi u Hrvatskoj. do tri meseca.od čega opet sve treba da se obavi „peške”.

Rok od 15 dana

Kako je objašnjeno u prezentaciji aplikacije, poslodavci preko nje mogu da podnose prijave od 7. aprila, a proces izdavanja dozvole trebalo bi da traje najviše 15 dana, ali ostaje da se vidi kako će to zaista funkcionisati u praksi.

Najveći problem do sada je bio nedostatak kadrova na nivou policijskih uprava i stanica koje fizički obrađuju podnete zahteve, kojih je na pojedinim destinacijama toliko malo da je za odobravanje zahteva potrebno i mesec i po dana.

1 / 6 Foto: Profimedia

U MUP-u ni tri nedelje nakon što smo im poslali upit nisu znali tačan broj zaposlenih koji rade na obradi zahteva za strane radnike, ali kažu da oko 350 funkcionera, među kojima i rukovodioci, radi na spoljnim poslovima.

Međutim, pokazalo se da je broj ovih ljudi u pomorskim destinacijama problematičan. Naime, na administrativnim poslovima vezanim za strance u Dubrovačko-neretvanskoj županiji radi 17 djelatnika, u Splitsko-dalmatinskoj 35, te za cijelu Istarsku županiju, koja ima najveći broj hotelskog smještaja i najveću potrebu za stranim radnicima, baveći se sa strancima – a koji obuhvataju i sve druge poslove osim izdavanja dozvola – radi ukupno 27 zaposlenih.

Jutarnji je pokušao da od MUP-a dobije tačne podatke o broju zaposlenih u pojedinim istarskim gradovima, ali nam MUP nažalost nije uspeo da pošalje taj broj. Međutim, iz razgovora sa stručnjacima saznajemo da je najveći problem s izdavanjem dozvola u Rovinju, drugoj istarskoj destinaciji po smještajnim kapacitetima, gdje procedura traje i do šest tjedana po radniku, a u Poreču ipak ide nešto brže, potrebno je deset dana za izdavanje dozvola.

Sudeći po jučerašnjim fotografijama koje su mediji objavili, problem sa dozvolama je i u Dubrovniku, pa se mogu videti fotografije mnogih stranaca i poslodavaca koji čekaju dozvole ispred policijske stanice na Ilijinoj glavici.

Najveći broj njih su verovatno građevinski radnici i turistički radnici, a u sektoru procenjuju da će potonjih biti potrebno oko 30.000 da bi izdržali sezonu. Dobili smo i neke brojeve iz nekih hotelskih kuća.

Brza reakcija

U Aminessu procenjuju da će u špici sezone strani radnici činiti oko 20 odsto ukupnog broja zaposlenih, a u Maistri kažu da će se taj broj u sezoni popeti i do deset odsto.

- Zadovoljni smo napretkom u vezi sa onlajn prijavama, ali naš problem je što se to odnosi na radnike do maksimalno 90 dana, dok za ostale radnike stvari opet moraju da se rade na papiru, a znamo da većina nas potrebni radnici duže od tri meseca.

U svakom slučaju, ceo proces bi trebalo da bude mnogo fleksibilniji jer će poslodavci u turizmu ove godine često donositi odluke u poslednjem trenutku, što znači da nam je potrebna brza reakcija - rekao je direktor Hrvatskog turističkog saveza Veljko Ostojić.

U Hrvatskoj je sezonska dozvola kraća Iako direktiva EU kaže da radnici mogu da obavljaju sezonski rad do devet meseci, Hrvatska je dobrovoljno odlučila da skrati taj period. Članom 104. Zakona o strancima propisano je da „sezonski radnik može raditi na osnovu dozvole boravka i rada za sezonski rad do 90 dana ili do šest meseci“, što je tri meseca kraće od onoga što preporučuje EU i šta kaže Veljko Ostojić, predsednik HUT-a, mnogo je značilo turističkom sektoru. Da bi dobio dozvolu, radnik mora imati putnu ispravu, ugovor o radu, smeštaj i zdravstveno osiguranje.

(Espreso / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.