UPRAVO SAOPŠTENE NAJCRNJE VESTI! Umro Stanislav Antić
Stanislav Antić, Foto: Printscreen/Youtube/SDPZadar

TUGA

UPRAVO SAOPŠTENE NAJCRNJE VESTI! Umro Stanislav Antić

Njegov SAS je izgradio dječiju bolnicu u Zadru, autobusku stanicu, sportsku dvoranu Jazine, zadarski Uskok...

Objavljeno: 11:58h

Jedan od legendarnih direktora zadarskog SAS-a, po mnogo čemu najuspešnije kompanije u bivšoj državi, preminuo je u Zadru u 92. godini.

Stanislav Antić se s pravom ističe kao primer najuspešnijeg menadžera i prozapadnog direktora, iako se uspon SAS-a može pripisati poslovanju sa Rusijom, odnosno klirinškim tržištem.

Bilo je mnogo takvih kompanija koje rade na klirinškom tržištu.

U takvoj poziciji bila je zagrebačka Prvomajska, neka preduzeća u Srbiji i Sarajevu, ali nijedna nije dostigla standard poslovanja, uključujući i prihode radnika, kao što je to učinio SAS.

Najviše zahvaljujući Stanislavu Antiću. „Antić je znao da se predstavi i dugo je bio avangardna ličnost, uradio je mnogo za kompaniju, uključujući i najveće plate radnika u to vreme, ali je ulagao i u zajednicu.

Njegov SAS je izgradio dječiju bolnicu u Zadru, autobusku stanicu, sportsku dvoranu Jazine, zadarski Uskok.... Ulagao, gradio. Između ostalog, izgradio je najveću marinu na Jadranu sa čarter flotom, brodogradilište.

„Učinio je mnogo za zajednicu, ali mora se priznati da je zajednica bila nepravedna prema ovom skromnom, a izuzetno pametnom i naprednom čoveku“, rekao nam je jedan od njegovih bliskih saradnika, zamolivši nas da mu ne navodimo ime.

Početkom 1990-ih našao se na ledu i na meti tadašnjih čelnika zadarskog HDZ-a, a rezultat je bio propast ove vrlo uspješne kompanije. Nažalost, mnogo sposobnih menadžera i uspešnih kompanija je stradalo na sličan način. SAS je nestao i na način da je tadašnje rukovodstvo moćnog Bagata htelo da se reši Stanislava Antića, ali dajući mu na upravljanje fabrikom alatnih mašina.

Antić je sa svojom nezavisnom listom pokušao i na izborima u Zadru i osvojio većinu, ali su dva odbornika kupljena političkim cenkanjem. Tadašnja odbornica izabrana na njegovoj listi Renata Peroš zbrinuta je u jednoj kulturnoj ustanovi i do danas se ističe kao primer političke trgovine. Uprkos priznanju Zadra, Antić je bio veoma pogođen. Međutim, priznanje institucija i nagradu Grada Zadra dobio je tek 2016. godine.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/SDPZadar

Tih godina dobio je samo priznanje Hrvatske privredne komore Županijske komore Zadar. Na ulicu koja nosi ime Stanislava Antića, rodom iz Murtera, verovatno se neće dugo čekati.

„Jutros, kada sam saznao za njegovu smrt, imao sam to na savesti jer je pre neki dan pozvao sekretaricu moje bivše firme LTH Metal Casting. Nisam mogao da se čujem s njim iako sam pokušao da uzvratim poziv dan posle njegovog. Očigledno je već bio jako bolestan. On je na svoj način bio legenda, a o njemu će se više znati nakon što zadarski novinar Jusup završi knjigu o Stanislavu Antiću“, ističe Željko Uzelac, još jedan od legendarnih zadarskih biznismena.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.