UMRO NIKOLA ŠTEDUL!
Nikola Štedul, Foto: Printscreen/Youtube/ Osjecka TV

SAOPŠTENO

UMRO NIKOLA ŠTEDUL!

Nakon poništenja australijske vize 1973. godine seli se u Škotsku s porodicom. Za predsednika Hrvatskog državotvornog pokreta (HDP) kojeg je osnovao izabran je 1981. godine

Objavljeno:

Nikola Štedul, poznati hrvatski politički emigrant, preminuo je u utorak, 15. marta u Zagrebu, javlja Fenix-magazine. Rođen je u Rešetarevu (Duga Resa) 2. decembra 1937. godine. detinjstvo mu je obilježio Drugi svetski rat.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/ Osjecka TV

Njegov stariji brat Petar bio je dobrovoljac ustaške obrambene jedinice pa je kuća Štedulovih nakon rata bila obeležena kao ustaška. U svojoj knjizi je tvrdio da se brat priklonio ustašama jer je verovao da mu je dužnost bila da brani hrvatsku domovinu te polemiše s partizanskim tvrdnjama koje su celu hrvatsku vojsku iz perioda Drugog svetskog rata, a na prvom mestu ustaške jediniee, prikazali kao isključivo sluge Hitlera i Musolinija. Štedul je priznao kako je takvom stavu pridonio vrh NDH, posebice Ante Pavelić. Brat mu se predao s celom svojom jedinicom britanskoj vojsci, ali oni su ih izručili partizanima te se bratu gubi trag negde u slovenskim Alpima.

Kao mladić odlazi iz Jugoslavije i emigrira u Australiju gde se bavi proizvodnjom duvana, rudarstvom, lovi krokodile i kengure. Ženi se Australijkom Širli s kojom dobija dve ćerle. Decenijama je bio pobornik pomirenja među Hrvatima. Nakon poništenja australijske vize 1973. godine seli se u Škotsku s porodicom. Za predsednika Hrvatskog državotvornog pokreta (HDP) kojeg je osnovao izabran je 1981. godine.

Nikola Štedul
foto: Printscreen/Youtube/ Osjecka TV

Pokušaj atentata

U Glazgovu se 19. oktobar 1988. godine igrala utakmica Crvene zvezde i Rendžersa na koju su došli brojni navijači iz Beograda. Štedul je tad živio u Kirkkaldi u, u predgrađu Edinburga. Na njega je 20. maja agent jugoslavenskih tajnih službi Vinko Sindičić ispalio šest metaka. Pokušaj ubistva se dogodio pred Štedulovim kućnim pragom, kada je šetao svog psa koji ga je pokušao zaštititi od metaka ubice. Štedul je zahvaljujući brzoj intervenciji komšija preživio, a Sindičić je pravomoćno, i to u rekordnom roku, osuđen za pokušaj ubistva te je izdržao kaznu u britanskom zatvoru.

Početkom Domovinskog rata vratio se u Hrvatsku gde se priključio aktivnoj odbrani svoje domovine, u kojoj se kasnije počeo baviti politikom. Svoj život je opisao u autobiografijskoj knjizi “Nikola Štedul – u službi savjesti” koja je prošle godine objavljena u izdanju Naklade Pavičić.

(Espreso / Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.