NAUČNICI ŠOKIRANI ONIM ŠTO SU SAZNALI, OVO SE DEŠAVA VEĆ DESETI MESEC ZAREDOM: Tiče se svih NAS, a POSLEDICE...
Lepo vreme, Foto: Zorana Jevtić

NEVEROVATNO

NAUČNICI ŠOKIRANI ONIM ŠTO SU SAZNALI, OVO SE DEŠAVA VEĆ DESETI MESEC ZAREDOM: Tiče se svih NAS, a POSLEDICE...

Već je 2023. bila najtoplija godina na planeti po svetskim zapisima koji postoje od 1850. godine

Objavljeno:

Služba Evropske unije za praćenje klimatskih promena "Copernicus" danas je objavila da je ovogodišnji mart bio najtopliji mart u istoriji merenja, pri čemu je i temperatura površine mora dostigla novi apsolutni mesečni rekord za globalnu morsku temperaturu.

Svaki od poslednjih deset meseci rangiran je kao najtopliji ikad zabeležen u svetu u poređenju sa odgovarajućim mesecom prethodnih godina, podaci su iz mesečnog biltena "Copernicusa".

Dakle, to nije bio samo deseti uzastopni mesec koji je oborio sopstveni toplotni rekord već je i "globalna prosečna temperatura u poslednjih 12 meseci najviša ikad evidentirana" i premašuje predindustrijski prosek za 1.58 stepeni Celzijusa usled decenija emisija gasova staklene bašte, čiji je efekat od sredine 2023. godine posebno naglašen fenomenom El Ninjo, rekla je Samanta Burges, zamenica voditelja službe za klimatske promene "Copernicusa".

"To je dugoročan trend sa izuzetnim rekordima koji nas jako brine", rekla je Burges dodavši da nam praćenje i "proučavanje ovakvih zapisa iz meseca u mesec zaista pokazuje da se naša klima vrlo brzo menja."

Skup podataka "Copernicusa" seže do 1940. godine, a naučnici su ga uporedili sa ostalim relevantnim podacima da bi potvrdili kako je prošli mesec bio najtopliji mart od predindustrijskog doba.

Već je 2023. bila najtoplija godina na planeti po svetskim zapisima koji postoje od 1850. godine.

Vrućina
Vrućina foto: Tercio TEIXEIRA / AFP / Profimedia

Ekstremni vremenski uslovi i iznimne temperature ove su godine globalno izazvali pustoš. Suša izazvana klimatskim promenama u području amazonske prašume od januara do marta ohrabrila je rekordan broj šumskih požara u Venezueli, a suša u južnoj Africi uništila je useve i suočila mlione ljudi sa glađu.

Rekordno zagrevanje površine mora

Burges je kazala da podaci o morima i okeanima "nisu ništa manje šokantni" jer je novi rekord globalne temperature površine okeana, postavljen u februara, ponovno premašen u martu.

Okeani prekrivaju 70 posto planete i održavaju Zemljinu površinu pogodnom za život apsorbirajući 90 posto viška topline proizvedene ugljenim dioksidom, što je rezultat ljudske aktivnosti još od početka industrijskog doba.

Naučnici su prošli mesec upozorili da će zbog zagrevanja okeana na južnoj hemisferi doći do masovnog izbeljivanja korala i da bi ono moglo biti najopasnije u istoriji planete.

Primarni uzrok rekordnih vrućina su emisije gasova staklene bašte koje je prouzrokovao čovek, stoji u biltenu "Copernicusa".

Okean
Okean foto: Profimedia

Ostali faktori koji utiču na povećanje temperature su El Ninjo, prirodna meteorološka pojava povezana sa zagrevanjem površinskih voda istočnog ekvatorijalnog Tihog okeana, koja se događa ciklički u razdoblju od tri ili osam godina.

El Ninjo slabi

El Ninjo je dostigao vrhunac u decembru i januaru i sada slabi, što bi moglo doprineti da se prekine vrući niz prema kraju godine.

Topliji okeani znače i više vlage u atmosferi. Naučnici kažu da vazduh generalno može zadržati oko sedam posto više vodene pare za svaki stepen Celzijusa porasta temperature.

To reultuje sve nestalnijim vremenskim prilikama, poput žestokih vetrova i obilnih kiša.

"Znamo da će razdoblje u kojem trenutno živimo verovatno biti najtoplije u poslednjih 100.000 godina", rekla je Burgess.

Pljusak
Pljusakfoto: Zorana Jeftić

I dok se ruše klimatski rekordi, naučnici raspravljaju o tome jesu li ekstremne vrućine zabeležene prošle godine unutar granica prognoziranog ili je reč o nečem još nepoznatom.

"Glavni pokretač zagrevanja su emisije fosilnih goriva", smatra Friederike Oto, klimatska naučnica sa Grantham instituta na londonskom Imperial Koledžu.

Neuspešno smanjenje tih emisija nastaviće da podstiče zagrevanje planete, a to će rezultirati intenzivnijim sušama, požarima, toplotnim talasima i obilnim padavinama, upozorila je Oto.

Bonus video:

01:18

DO KRAJA VEKA NAS ČEKA KATASTROFA ZBOG KLIMATSKIH PROMENA? Ova klima će vladati u Srbiji! EU zabrinuta: Smislila jedno rešenje

(Espreso/ Index.hr/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.