FENOMEN SE BLIŽI SVOM VRHUNCU, SLEDI ZAVRŠNI UDARAC EL NINJA: Evo šta to znači za NAS i kakve će POSLEDICE imati...
Foto: Nenad Kostić

KLIMATSKE PROMENE

FENOMEN SE BLIŽI SVOM VRHUNCU, SLEDI ZAVRŠNI UDARAC EL NINJA: Evo šta to znači za NAS i kakve će POSLEDICE imati...

Rastuće anomalije u temperature vode i jačanje abnormalnih obrazaca vetra iznad centralnog i istočnog ekvatorijalnog Pacifika ukazuju da će se vremenski uticaji po kojima je El Ninjo poznat nastaviti – ako ne i ubrzati – širom sveta

Objavljeno:

Klimatski obrazac koji je doveo planetu do rekordne toplote proteklih šest meseci, bliži se svom vrhuncu, potencijalno kao jedan od najjačih El Ninja događaja uočenih u poslednjih 75 godina, prema novim podacima.

Rastuće anomalije u temperature vode i jačanje abnormalnih obrazaca vetra iznad centralnog i istočnog ekvatorijalnog Pacifika ukazuju da će se vremenski uticaji po kojima je El Ninjo poznat nastaviti – ako ne i ubrzati – širom sveta.

Ono što se dešava u toj zoni Pacifika ima kaskadne efekte širom globusa, piše “Vašington post”. To uključuje tekuće toplotne talase, suše i požare u Australiji, smrtonosne poplave u Keniji i sušu i poplave u delovima Južne Amerike. U SAD, verovatno će to značiti jake padavine duž obale Meksičkog zaliva i na Floridi, koja je nedavno pretrpela velike poplave, te vlažne i olujne uslove u Kaliforniji, a predviđa se da će taj obrazac uskoro nastupiti.

Istovremeno, naučnici sada vide kraj sadašnjeg El Ninja.

Poplava, Poplave
foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

"Nestaće verovatno do juna"

Klimatski modeli sugerišu da će se uslovi El Ninja verovatno nestati do juna, vraćajući Pacifik u takozvane neutralne uslove – odsustva ovog fenomena i suprotnog zvanog La Ninja, prema analizi koju je u četvrtak objavio Centar za predviđanje klime američke Nacionalne agencije za okean i atmosferu (NOAA).

Ono što se će se desiti sledeće, može se samo nagađati, kaže Endru Kručkijevič, istraživač Međunarodnog instituta za klimu i društvo Univerziteta Kolumbija.

- Koliko dugo ćemo ostati u neutralnom? To je jedno od velikih pitanja koje ćemo postavljati sve više. U svakom slučaju, nemamo snažne indikacije – rekao je on.

Kako navodi “Post”, uslovi La Ninja razvili su se na jesen, nakon pet od prethodnih šest snažnih El Ninja. El Ninjo i La Ninja prosečno se javljaju svakih dve do sedam godina, a obično traju 9-12 meseci. Ova smena nije nužna – La Ninja je ređa pojava od El Ninja, navodi BBC.

Brazil, Vrućina
foto: Tercio TEIXEIRA / AFP / Profimedia

Snažni El Ninjo sa neizvesnim efektima

El Ninjo je poznat po toplijim od normalnih voda duž ekvatora u istočnom i centralnom Pacifiku, što je obrazac koji dovodi do vlažnog i olujnog vremena u nekim delovima planete, dok drugi ostaju bez vlage. Nedavna zapažanja u toj oblasti pokazuju da toplota nastavlja da se stvara na površini okeana pod uticajem neobičnih obrazaca vetrova koji duvaju da zapada.

Uslovi su toliko izraženi da klimatski centar predviđa 54 odsto šanse da ovo postane istorijski snažan El Ninjo.

- Događaj ove snage potencijalno bi bio u prvih pet El Ninjo dešavanja od 1950, što znači da bi bio u istoj klasi kao El Ninjo dešavanja 2015-2016, 1997-1998, 1982-1983. i 1972-1973. – rekli su prognostičari tog centra.

Ti događaji se pamte po razornim poplavama, sušama i šumskim požarima širom sveta. Poslednji ekstremni El Ninjo gurnuo je planetu 2016. na ono što su tada bile rekordno visoke godišnje prosečne temperature. Već je izvesno da će rekordno topla 2023. oboriti taj rekord, a neki klimatski stručnjaci sugerišu da bi taj prag morao još da poraste 2024.

Brazil, Vrućina
foto: Tercio TEIXEIRA / AFP / Profimedia

Na kojim mestima ovaj El Ninjo donosi više vremenskih ekstrema i koje vrste, zavisi od toga u kakvoj je interakciji sa drugim klimatskim obrascima i fluktuacijama. Drugi fenomeni koji mogu da diktiraju dominantne lokalne vremenske obrasce uključuju epizode iznenadnog zagrevanje u stratosferi, kad polarne temperature dramatično rastu a hladan vazduh se pomera ka nižim geografskim širinama, kao i oscilacija Meden-Džulijan, obrazac širom Indijskog i Pacifičkog okeana koji je uvelike bio odgovoran za poslednje vlažne i snežne zimske uslove na američkom zapadu.

- Svako događaj je malo drugačiji – rekao je direktor klimatskog centra Dejvid Devit.

Tranzicija sa El Ninja – na šta?

Do sada su se predviđanja klimatskih modela uglavnom potvrdila kako se El Ninjo razvijao, iako je malo onih naučnika koji su predvideli rekordnu toplotu koja je dominirala planetom od jula. Sada ti modeli predviđaju 60 odsto šanse da će El Ninjo da nestane između aprila i juna.

Do kraja leta, šanse za neutralne uslove i pojavu La Ninje su otprilike jednake, prema NOAA, a obe su procenjene na između 40-50 odsto. La Ninja je poznata po hladnijim vodama od normalnog širom centralnog i istočnog ekvatorijalnog Pacifika i povezana je sa intenzivnim sezonama uragana u Atlantiku, blagim i suvim zimama u SAD i vlažnim uslovima u jugoistočnoj Aziji, Indoneziji i Australiji.

Ali, ponovna pojava El Ninja je moguća i sledeće jeseni, kaže Kručkevič. Za sve ishode postoji istorijski presedan, ukazuje “Post”. Bez obzira da li je ovaj El Ninjo dosegao vrhunac, ili će to uskoro da uradi, nastaviće da utiče na globalne vremenske obrasce u mesecima koji dolaze, kaže Devit. Pacifik će ostati neobično topao, barem tokom zime.

- Ne možete se brzo rešiti tolike toplote. To će trajati nekoliko meseci – rekao je on.

Ako se La Ninja vrati do jeseni, to bi poguralo prilike ka još jednoj aktivnoj sezoni uragana na Atlantiku.

Bonus video:

01:18

DO KRAJA VEKA NAS ČEKA KATASTROFA ZBOG KLIMATSKIH PROMENA? Ova klima će vladati u Srbiji! EU zabrinuta: Smislila jedno rešenje

(Espreso/ Blic/ Milijana Milikšić/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.