ISPRAVKA: Evropska unija ne zabranjuje belu tehniku
Klima uređaj, Foto: Profimedia

ispravka

ISPRAVKA: Evropska unija ne zabranjuje belu tehniku

Ispravka

Objavljeno: 17:04h

Portal Espreso je datuma 09.10.2024. godine objavio tekst pod naslovom "U BUDUĆNOSTI LJUDI NEĆE MOĆI DA KORISTE KLIMU I FIRŽIDER? Postignut dogovor, EVO od kada zakon STUPA NA SNAGU" koji je u sebi sadržao netačne informacije.

Na osnovu analize fekt-ček portala Raskrinkavanje.ba sporni delovi teksta su izmenjeni ili uklonjeni, a promenjen je i njegov naslov.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

Naime, naš portal je preneo tvrdnje o zabrani određenih uređaja bele tehnike poput frižidera, klima uređaja iili toplotnih pumpi od strane Evropske unije do 2050. godine. Takve tvrdnje nisu tačne.

Ove vrste uređaja neće biti zabranjene do 2050. godine, već samo uređaji koji sadrže gasove koji izazivaju efekat staklene bašte (f-gasove), u sklopu širih planova EU za smanjenje emisija CO2 i zaštitu okoline i to samo ukoliko bude odobrena takva odluka među predstavnicima država u Veću Evropske unije i Odbora za okolinu Evropskog parlamenta.

Ukoliko bude odobren, tekst će morati formalno usvojiti obe institucije pre nego što bude objavljen u Službenom listu EU i stupi na snagu.

Portal Espreso se ovim putem izvinjava čitaocima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.