PRVI PUT U ISTORIJI IZMERENO PREKO 50 STEPENI CELZIJUSA: Vreli vetar doneo PAKLENO vreme, a evo i GDE (VIDEO)
Vrućinna, Foto: Emilija Jovanović

vrućina

PRVI PUT U ISTORIJI IZMERENO PREKO 50 STEPENI CELZIJUSA: Vreli vetar doneo PAKLENO vreme, a evo i GDE (VIDEO)

U Maroku prvi put u istoriji, odnosno otkad se vrše merenja temperatura dostigla i prešla 50°C

Objavljeno:

Već danima u mnogim predelima sveta beleže se ekstremno visoke temperature, a ponegde su pali i temperaturni rekordi, poput onog od pre nekoliko dana na jugoistoku Turske kada je izmereno 49°C.

Vrelo je bilo i na istoku Španije, a na aerodromu u Valansiji oboren je rekord za čak 3.4°C i izmerena je temperatura od 46.8°C, a ta vrednost približila se i čak najvišoj ikada izmerenoj temperaturi u Španiji. Ona je iznosila 47.6°C i izmerena je avgusta 2021. godine.

Vreline su pogodile i severozapadni deo Afrike, a vreli i suvi istočni vetrovi iz Sahare doneli su nezamislive visoke temperature čak i za ovaj deo sveta, pa je u Maroku prvi put u istoriji, odnosno otkad se vrše merenja temperatura dostigla i prešla 50°C.

U blizini centra grada Agadir, koji se nalazi na zapadu Maroka na obali Atlantika, u petak je izmereno čak 50.4°C. Dosadašnji apsolutni maksimum bio 49.6°C.

Istovremeno, ovaj deo Maroka zahvatila je i veoma snažna peščana oluja, a dnevba svetlost bila je umanjena narandžastom bojom vazduha.

Bonus video:

02:44

KOJI DELOVI AUTOMOBILA NAJVIŠE STRADAJU TOKOM VRUĆINA? Ćećez otkrio: Pre bilo kakvog putovanja OVE 3 STVARI MORATE DA PROVERITE

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.